Gazze'de 4 Günlük Ateşkes Başladı: İnsani Ara ve Rehine Takası Anlaşması - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gazze’de 4 Günlük Ateşkes Başladı: İnsani Ara ve Rehine Takası Anlaşması

Gazze Şeridi’nde yaşanan gerginliğe dört günlük bir mola veriliyor. Bugün sabah 08.00 itibariyle başlayan ateşkes, hem Gazze‘nin kuzeyini hem de güneyini kapsayacak.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Bu süre zarfında, rehinelerin bir kısmı takas edilecek ve Gazze‘ye insani yardımların yanı sıra yakıtın girişi de sağlanacak. Ateşkes öncesinde İsrail ordusu, Gazze‘yi sabaha kadar bombalamaya devam etti.

Hamas ve İsrail arasında gerçekleşen bu insani ara ve rehine takası, çatışmaların şiddetini azaltmayı hedefliyor. Hamas, 13 sivilin serbest bırakılacağı listeyi İsrail’e iletti. Bu kişilerin serbest bırakılması, ateşkesin başlamasından saatler sonra gerçekleşecek. İlk esir grubu, saat 17.00’de Gazze’den çıkarılacak. Hamas’ın bu adımının ardından, İsrail’in de Filistinli mahkumları serbest bırakması bekleniyor.

Ayrıca, dört gün içinde 50 İsrailli rehinenin, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150 Filistinli mahkumun karşılığında serbest bırakılacağı duyuruldu.

Bu ateşkes süresince, Gazze‘ye günde 200 yardım kamyonu ve 4 yakıt tankerinin girişine izin verilecek. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, dört günlük ateşkesin amacının kalıcı bir ateşkes sağlamak olduğunu belirtti.

Ateşkes öncesi yaşanan bombardımanda, İsrailli askeri yetkililer, vurulan hedefler arasında askeri komuta merkezleri, yer altı tünelleri ve silah depolama tesislerinin olduğunu açıkladı. Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları, Gazze’de İsrail askerlerine karşı gerçekleştirdiği saldırıların görüntülerini paylaştı. İddialara göre, İsrail ordusuna ait zırhlı araçlar imha edildi.

Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’nin müdürü Muhammed Ebu Silmiyye gözaltına alındı. İsrail, Silmiyye’nin hastanede Hamas’ın faaliyetlerini yönettiğini iddia ederken, Hamas bu gözaltıları kınadı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe'de Filistin Dayanışması İçin Eylem Düzenleniyor

İskeçe kentinde, Filistin halkıyla dayanışma amacı taşıyan bir konser etkinliği düzenlenecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gazze'de Şifa Hastanesi Devre Dışı: Hastaların Durumu Kritik

Gazze’nin en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi’nin faaliyetleri durma noktasına geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine'de Planlanan Gazze Dayanışma Gösterisi Hava Koşulları Nedeniyle Ertelendi

Gümülcine’de 11 Kasım Cumartesi günü gerçekleşmesi planlanan “Filistin Halkıyla Dayanışma Gösterisi” yağmur nedeniyle yapılamadı.
Devamını oku...