Gazze'deki Hastane Saldırısına Batı Trakya'dan Kınama - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gazze’deki Hastane Saldırısına Batı Trakya’dan Kınama

Gazze‘deki hastaneye yönelik İsrail saldırısına ilişkin aralarında İskeçe Milletvekili Burhan Baran, Kozlukebir Belediye Başkanı Erdem Hüseyin, Mustafçova Belediye Başkanı Ahmet Kurt, yerel siyasetteki azınlık temsilcileri ve azınlık kuruluşları kınama açıklamaları yaptı.

Tahmini okuma süresi 4 dakika

İsrail’in Gazze’de 500’den fazla kişinin hayatını kaybettiği el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırısına Batı Trakya’dan da tepkiler gelmeye devam ediyor.

BARAN: Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir

İskeçe PASOK Milletvekili Burhan Baran yaptığı paylaşımda “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” denilerek sağlık hakkı güvence altına alınmıştır. Bu hakkı insani duygulardan uzak bir şekilde hastahanede, masum insanları bile katlederek çiğneyen İsraili kınıyorum” dedi.

Rodop SYRIZA Milletvekili Özgür Ferhat, İsrail’in saldırılarına tepki gösterdi. Ferhat konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada,, “On gündür, durmaksızın 240 saatten beri Gazze Şeridinde bir insanlık suçuna ve eşi görülmemiş bir drama şahit olmaktayız. İsrail kendini koruma adı altında, yaşlı, kadın, çocuk ayırt etmeden sivilleri vurmakta. Dün akşam yaşananlar, korumasız halkın,hasta ve yaralıların sığındığı hastanenin vurulması ve yüzlerce masum ve çaresiz insanın ölmesi herhangi bir nedenle İsrail tarafından defansif ve önleyici müdahale sayılamaz ve gerekçe olarak gösterilemez. Filistin ve özellikle Gazze Şeridi yerle bir olmak üzere. Bunun adı açıkça savaş suçu ve fazlasıyla insanlık suçudur. Bir an önce Birleşmiş Milletlerin, ateşkesi sağlayabilecek ve barışı savunan bölgesel güç oluşturan ülkelerin, Avrupa Birliğinin ve Uluslararası Hukuk komisyonlarının bu vahşete bir son vermesi gerekiyor. Çocuklar uyurken sessiz olunur, ölürken değil” ifadelerini kullandı.

KURT: Savaş hukukunu çiğnİYORLAR

Mustafçova Belediye Başkanı seçilen Ahmet Kurt sosyla medya hesabından “Savaş hukukunu çiğneyerek hastane bombalayan İsrail’i lanetliyorum. Vicdanlarının (!) azabından kurtulup kurtulamayacaklarını bilemem ama tarihin azabından ve Allah’ın gazabından kurtulamayacakları çok nettir, çok aşikardır.” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN: Hiçbir savaş hukukunda yeri olmaZ!

Kozlukebir Belediye Başkanı seçilen Erdem Hüseyin yaptığı kınamada “Filistin toprakları İsrail tarafından havadan, karadan ve denizden kuşatma altındadır. Hiçbir savaş hukukunda yeri olmayan, bizzat sivil halka yönelik olarak yapılan bu vahşette çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkek demeden insanlar katledilmekte; umursamadan yapılan bombardımanda yaralıların bulunduğu hastanelerden üniversitelere varıncaya kadar bir sürü kamuya ait yerler yok edilmektedir. Birlik Listesi olarak İsrailin bu acımasız ve insanlık dışı uygulamalarını en ağır şekilde lanetlliyoruz” açıklamasında bulundu.

BM: ACİL ATEŞKES SAĞLANMALI

Saldırının ardından açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF,ve birçok ülke saldırıyı kınadıklarını belirten açıklamalar yaptı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X (eski adıyla Twitter) hesabından saldırıya ilişkin yaptığı paylaşımda “İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. Direktör Ghebreyesus, Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), katliamı şiddetle kınayarak acil ateşkes çağrısında bulundu. UNICEF, sosyal medya hesabından, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısına ilişkin mesaj paylaştı. Mesajda, “UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor.” ifadesi kullanıldı.

Çocuklar, siviller ve onların kullandığı altyapıların korunması çağrısı yapılan mesajda, “Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var.” vurgusu yapıldı.

AB KONSEYİ BAŞKANI: ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN DEĞİL

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de saldırıyla ilgili “Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor” dedi.

Bir gazetecinin hastane saldırısının ‘uluslararası hukuka uygun olup olmadığı’ sorusu üzerine Michel, toplantı sırasında aldıkları bilginin doğrulandığını ifade ederek “Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil” yanıtını verdi. Aynı sorunun yöneltildiği AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise soruya “Olay hakkında henüz bilgilendirildim. Teyide ihtiyacım var. Şu aşamada yorum yapamam” dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...