İşgalde 3. güne girildi: Neler yaşandı? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İşgalde 3. güne girildi: Neler yaşandı?

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali sürüyor. Savaşta 3. güne girilirken Ukrayna ordusu ve halkı Rus ordusuna karşı direniyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev yönetiminin müzakereler için bugünü işaret ettiğini duyurdu. Rus birlikleri tüm Ukrayna’da ilerleme gösterirken, Putin son açıklamasında Ukrayna ordusuna yönetimi devralması için çağrı yaptı. Ukrayna lideri Zelenski ise Kiev sokaklarından bir görüntü paylaşarak “Buradayız” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin sözcüsü, “Rusya ile müzakere için yer ve zamanı görüşüyoruz. Ateşkes ve barışı konuşmaya hazırız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a yönelik askeri operasyon başlattıklarını açıklamasından sonra, Rusya birliklerinin Ukrayna işgali sürüyor. İşgalde 3. güne girilirken Rus güçleri, tüm Ukrayna’da ilerlemesini sürdürüyor.

Rusya’ya yönelik dünya çapında çeşitli yaptırım kararları alınırken NATO, Ukrayna’ya daha fazla silah göndereceğini duyurdu.

Gelişmeler şöyle:

Rusya’ya yönelik dünya çapında çeşitli yaptırım kararları alınırken NATO, Ukrayna’ya daha fazla silah göndereceğini duyurdu.

GECE BOYUNCA ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında Rus askeri birlikleri başkent Kiev’in sokaklarında gece boyunca Ukrayna güçleriyle çatıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin gecenin zor geçeceği ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

Kiev’in batı girişindeki Zafer Caddesi’nden Rus birliklerinin şehre sokak çatışmalarıyla girmeye çalıştığı ifade edildi. Ukrayna Kara Kuvvetleri basın servisi, yerel saat ile 04.08 itibarıyla Zafer Caddesi civarındaki askeri birliğe yapılan saldırının geri püskürtüldüğü ve durumun sakin olduğunu bildirdi.

Tren istasyonu civarında da silah sesleri

Tren istasyonunun bulunduğu semtin yanı sıra şehrin doğusunda bulunan ve termik santralinin yer aldığı Troyeşçina semtinden de silah sesleri duyulduğu ifade edildi.

Sabahın erken saatlerine doğru Kiev’in merkezinde bulunan Bogdan Hmelnitski Caddesi’nden silah sesleri duyulduğu bildirildi.

Vasilkiv’e çok sayıda Rus askeri paraşütle indi

Kiev bölgesinde bulunan Vasilkiv yerleşim yerinde yoğun silahlı çatışmaların yaşandığı belirtildi.

Vasilkiv Belediye Başkanı Natalya Balasinoviç 1+1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, çok sayıda Rus askerinin bölgeye paraşütle indiğini söyledi. Şehirde çatışmalar olduğunu ve Rus askerlerinin roket saldırıları gerçekleştirdiğini aktaran Balasinoviç, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında ölenler olduğunu kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin Hostomel hava üssündeki unsurlarla birleştiğini, Kiev’in batısıyla bağlantısının kesildiğini bildirmişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Kiev şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağının vurulduğunu bildirmişti.

SAAT SAAT GELİŞMELER

21:39 Biden: ‘Geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır’

ABD Başkanı Joe Biden, CNBC kanalına verdiği röportajda, “Ukrayna konusunda Rusya’ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır” dedi. Biden, Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik harekatı için kısa ve uzun vadede ciddi bedeller ödeyeceğini belirtti.

21:15 Çekya’dan silah ve mühimmat yardımı

Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, ülkesinin Ukrayna’ya silah ve mühimmat yardımı yapacağını açıkladı. Bakan Cernochova, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin, Ukrayna’ya makineli tüfek ve keskin nişancı silahlarının yanı sıra mühimmat sağlayacağını belirtti.

20:50 Almanya, Ukrayna’ya tanksavar füzesi gönderiyor

Almanya hükümeti, Ukrayna’ya Hollanda üzerinden 400 adet tanksavar füzesi sevkiyatına izin verdi. Ukrayna’ya gönderilecek füzelerin, ilk olarak Hollanda’ya satılarak, Almanya’nın onayının ardından Ukrayna’ya gideceği öğrenildi.

NATO ortaklarının ve AB üyelerinin, Ukrayna’ya Alman yapımı silah tedarik etmesi yasaklanmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da şimdiye kadar Ukrayna’ya ölümcül silah tedarik etmeyi reddetmişti.

20:38 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den yeni açıklama: “Azerbaycan ve Türkiye liderleri Rusya’yla görüşme ayarlamayı teklif etti… Ülkeyi özgürleştirene kadar savaşacağız. Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma kararı için herkese minnettarım.”

20:15 İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü: Boğazlar Rus gemilerinin geçişine açık

İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü, Türkiye’deki boğazların, Rus gemilerinin geçişine açık olduğu bilgisini verildi. Sputnik’e konuşan sözcü, “Boğazlar açık. Bize böyle bir kararın bilgisi gelmedi” dedi.

19:55 İngiltere: Rusya’nın ilerleyişi yavaşladı

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişinin yavaşladığı iddia edildi. Açıklamada Rusya’nın ‘lojistik sorunlar yaşadığı’ ifadesi yer aldı. Bakanlık açıklamasında, Kiev’in kontrolünün ele geçirilmesinin Rusya’nın öncelikli askeri hedefi olduğu aktarıldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı ayrıca, İngiliz ordusunun NATO’nun doğu cephesini desteklemek için Rusya’nın sınır komşusu Estonya’ya doğru yola çıktığını belirtti. Bakanlık, birliklerin ulaşmasıyla Estonya’daki askeri mevcudiyetlerinin iki katına çıkacağını kaydetti.

19:25 Kiev’de sokağa çıkma yasağı pazartesiye kadar uzatıldı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı pazartesi gününe kadar uzatıldı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko tarafından yapılan açıklamada, Rus askerlerinin kente girişi ihtimaline karşı sokağa çıkma yasağının pazartesiye kadar uzatıldığı açıklandı. Kiev halkının araç kullanmaları da yasaklanırken, “Sokağa çıkma yasağı sırasında sokakta bulunanlar sabotajcı olarak değerlendirilecektir” denildi. Hava saldırısına ilişkin alarmların çalınması durumunda en yakın sığınaklara geçilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, “Metrolar, sığınak olarak kullanılacak” ifadelerine yer verildi.

19:20 İngiltere ve Hollanda başbakanları, Rusya’nın SWIFT işlemlerinden çıkarılmasını görüştü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonla gerçekleştirdikleri görüşmede, Rusya’nın uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılması olasılığını ele aldıklarını belirtti.

Johnson, “Bugün, Mark Rutte ile görüştüm, kendisine Ukrayna’ya savunma yardımı tedarikini sağlamadaki önemli desteğinden dolayı teşekkür ettim. Ayrıca, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını ilişkin acil eylemlere duyulan ihtiyacı ele aldık” ifadelerini kullandı.

19:10 Pentagon: Rusya’nın sınıra yığdığı askerlerin yarısı şu anda Ukrayna’nın içinde

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’ya çoğu kısa menzilli balistik füze olmak üzere 250 füze fırlattığını ve Ukrayna sınırına yığılan Rus askerlerinin yüzde 50’sinin şu anda ülkede olduğunu belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Pentagon yetkilisi, çevrim içi yaptığı toplantıda, gazetecilere Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını yakından takip ettiklerini belirten yetkili, “Bu sabah itibarıyla Ukrayna’ya 250 füze atıldığını ve bunların çoğunun da kısa menzilli balistik füzeler olduğunu gördük.” diye konuştu.

Her iki tarafın da çatışmalarda askerlerini kaybettiğini dile getiren yetkili, Rus hava saldırılarında sivillerin ve sivil yapıların da zarar gördüğünü bildirdi.

18.37 Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ülkesinin Ukrayna’ya saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ukrayna’nın Rusya ile müzakereleri reddetmesi nedeniyle saldırıları yoğunlaştıracaklarını kaydeden Konaşenkov, “Kiev’in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildi” ifadelerini kullandı.

18.30 Slovakya Hükümeti, bugün gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında İçişleri Bakanlığı’nın sunduğu raporda günde 10 binden fazla Ukraynalının Slovakya’ya giriş yaptığının belirtilmesi nedeniyle OHAL ilan etme kararı aldı.

18:21 Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmasına yasak getirilmesine tepki olarak Rus devlet televizyon kanalları, Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU) çekildiklerini duyurdu.

18.20 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bu sabah telefonda görüştüğü İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasına destek verdiğini açıkladı.

18.15 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanlığının internet sitesine sürekli siber saldırı yapıldığını bildirdi.

18.00 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (BMMYK) yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasından bari 150 binden fazla kişinin Ukrayna’yı terk ettiği belirtildi.

17.24 Zelenski’nin telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rus gemilerinin Karadeniz’e girişinin engellenmesi talebini iletmesi sonrası, sosyal medyadaki ‘Türkiye Boğazları kapattı’ yorumlarına Rusya’dan tepki geldi.

Interfax ajansının haberine göre, Rusya “Türk tarafından Boğazların Rus savaş gemilerine kapatıldığına dair herhangi bir resmi bildirim almadık” açıklaması yaptı.

16:56 Rusya’nın, Ukrayna ile müzakare beklentilerinin gerçekleşmediği için Rus ordusuna ilerleme emri verildiği iddiaları sonrası, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama geldi. Kiev’in ateşkesle ilgili müzakereleri reddetmediği, ancak Rusya’nın ültimatomunu kabul etmediği ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı danışmanı, Ukrayna’nın müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu ama Rusya’nın müzakere için sunduğu koşulların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yetkili, Rus askerlerinin Ukrayna’daki ilerleyişini dün askıya aldığı açıklamasının da doğru olmadığını belirtti.

16:55 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığını Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine 350 milyon dolarlık askeri yardım yapma konusunda yetkilendirdiğini açıkladı.

16:45 Kiev belediye başkanı Vitali Klitşko, bu akşam yerel saatle 17:00 ile yarın sabah 08:00 arasında şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Yasak önceki günlerde 22:00 ile 07:00 arasında uygulanmıştı.

16.35 Ukrayna lideri Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sonrası sosyal medya üzerinden paylaşımda bulundu:

“Arkadaşım Cumhurbaşkan Erdoğan ve Türk halkına güçlü destekleri için teşekkür ederim. Rusya’nın savaş gemilerinin Karadeniz’e geçişinin yasaklanması ve askeri destek Ukrayna için askeri destek son derece önemli. Ukrayna halkı bunu unutmayacak.”

16.27 Letonya, Romanya ve Litvanya da Rus uçaklarına hava sahasını kapattı.

16.20 Britanya’nın NATO kararı doğrultusunda gönderdiği güçlerin Doğu Avrupa’ya vardığı belirtildi.

16.14 AA’nın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı. Erdoğan’ın, Zelenski’ye “Bir an önce ateşkes ilan edilmesi için çaba gösteriyoruz” dediği ifade edildi.

15.57 Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Kiev yönetimiyle müzakere beklentisiyle operasyona ara verdiğini ancak Ukrayna ile temaslardan sonuç alınamayınca Rus askerlerinin bugün yeniden ilerlemeye başladığını söyledi.

Peskov ayrıca, Rusya’nın Batı’nın yaptırımlarını öngördüğünü ve ekonomisi üzerindeki etkilerini asgariye indirmek için önlemler aldığını belirtti.

15.38 Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu, askeri operasyonların derhal durdurulması çağrısında bulundu. 2 ülke arasında arabuluculuk teklifinde bulundu.

15.30 Facebook, Rusya devlet medyasına ait hesapların reklam yapmasını ve bundan para kazanmasını yasakladı.

15.12 Rusya, Bulgaristan, Polonya ve Çekya’dan yapılan uçuşlara hava sahasını kapattı. Rusya Sivil Havacılık yetkililerinden bugün yapılan açıklamaya göre, bu karar söz konusu ülkelerin benzer hamlelerinden sonra verildi.

15.07 Ukrayna krizi spor müsabakalarını da etkiledi. Norveç Kayak Federasyonu, Rus sporcuların yakın tarihteki Dünya Kupası yarışlarında ve Norveç’teki dünya şampiyonalarında yarışmalarını istemediğini açıkladı.

Polonya Futbol Federasyonu Başkanı Cezary Kulesza da Dünya Kupası Avrupa Elemeleri Play-Off Turu’ndaki rakipleri Rusya ile karşılaşmayı reddettiklerini açıkladı.

12.55 Rusya’nın eski devlet başkanlarından olan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanvekili Dimitri Medvedev, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara rağmen Ukrayna’ya yönelik askeri harekatın süreceği söyledi.

Medvedev, “Donbas bölgesinin korunması için hedeflenen bütün sonuçlara tam olarak ulaşıncaya kadar askeri operasyon sürdürülecek. Ne fazla ne az” ifadelerini kullandı.

14.50 Kiev’de saat 17:00’den sabah 08:00’e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kiev Belediye Başkanı, sokağa çıkma yasağına uymayan sivillerin düşman olarak değerlendirileceğini ve gözaltına alınacağını söyledi.

14.20 Estonya, hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

14.16 Ukrayna Ankara Büyükelçiliği duyurdu:

“Ukrayna Hava Kuvvetleri, Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanarak Kherson şehrine giren Rus konvoyu etkisiz hale getirdi.”

14.05 Rusya Komünist Partisi milletvekili Mikail Matviv, Kiev’in bombalanması için oy vermediği söyleyerek savaşın durdurulması için çağrı yaptı.

13.48 Fransız Deniz Kuvvetleri, Manş Denizi’nde Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı bir firmaya ait olduğu şüphesiyle Rus kargo gemisine el koydu.

13.25 Ukrayna Devlet başkanı Zelenski, Kiev’de olduğunu, Kiev’in ve çevresindeki kilit noktaların kontrol altında olduğunu söylerken, Ukrayna’yı savunabilecek herkese silah vermeye hazır olduklarını duyurdu. Zelenski ayrıca Rusya halkında savaşa karşı olmaları çağrısında bulundu. 

12.51 Polonya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmaya başladığı perşembe gününden bu yana 100 bin Ukraynalı sığınmacı kabul ettiğini duyurudu.

12.48 Fransa, Ukrayna’ya askeri teçhizat gönderme kararı aldı. Reuters haber ajansı, Fransa Genelkurmay Başkanlığı yetkilisinin “Fransa’nın Rusya’nın işgaline karşı ülkeyi desteklemek için Ukrayna’ya savunma askeri teçhizatı göndermeye karar verdiğini ve saldırı silahlarının gönderilmesi konusunun hala görüşüldüğünü” söylediğini aktardı. 

12.40 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı başladığından beri 120 binden fazla Ukraynalı’nın komşu ülkelere gitmek için Ukrayna’yı terk ettiğini açıkladı.

Mülteciler Yüksek Komiseri Kelly Clements, durumun daha da kötüye gitmesini beklediklerini açıkladı. Clemenst, CNN’e verdiği demeçte “Şimdiye kadar 120 binden kişi komşu ülkelere gitti. Yerel topluluklardan ve yetkililerden aldıkları karşılama çok güzel ancak durum çok dinamik. Olacaklardan ötürü çok üzgünüz” dedi. Ülkelerini terk eden Ukraynalıların çoğunun Polonya, Moldova, Romanya, Slovakya ve Macaristan’a gittikleri kaydedildi.

12.38 Başkent Kiev’de siren sesleri duyulurken, Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentine Rusya’nın asker indirdiği rapor edildi. Lviv Belediye Başkanı, ‘ilk saldırının püskürtüldüğü’ ve Ukrayna ordusu ile çatışan 60 Rus askerinin geri çekildiğini söyledi.

12.19 Polonya, Rusya ile oynayacağı Dünya Kupası ön eleme maçına çıkmayacağını bildirdi.

12.13 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonları başlatmasından bu yana 198 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaşamını yitirenler arasında kaç sivil olduğu bilgisi paylaşılmadı.

11.46 Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Kiev metrosunun tümüyle sığınak moduna geçirildiğini ve yolcu taşımacılığı yapılmayacağını açıkladı.

11.42 Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken, Avrupa ülkelerinden Ukrayna’ya silah ve askeri teçhizat desteği devam ediyor.

Çekya Hükümeti 8,6 milyon dolar değerinde silah ve mühimmatın Ukrayna’ya gönderilmesine onay verdi. Hollanda da Ukrayna’nın talebine karşılık olarak en kısa zamanda Ukrayna’ya 200 hava savunma roketi yollayacağını açıkladı. 

11.23 Ukrayna, Moskova Büyükelçiliği’ni Letonya’ya tahliye etme kararı verdi. Bazı savaş karşıtı Ruslar, büyükelçiliğin kapısına çiçek bırakıyordu.

11:00 Ukrayna Dışişleri Bakanı’ndan ‘Rusya’yı tamamen izole edin’ çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba “Güzel, huzurlu şehrimiz Kiev, Rus kara kuvvetleri ve füzelerinin saldırısı altında bir gece daha geçirdi. Bunlardan biri Kiev’de bir apartmana çarptı. Dünyadan Rusya’nın tamamen izole edilmesini talep ediyorum. Büyükelçileri sınır dışı edin. Petrol ambargosu koyun. Rus ekonomisini yok edin. Rusya Federasyonu’nun savaş suçlularını durdurun” dedi.

10:56 Kiev’de sivillerin yaşadığı binaya bomba düştü.

Rusya’nın askeri operasyonlarında Ukrayna başkenti Kiev’in Zhuliany bölgesinde apartmanlar vuruldu.

Ülkede bomba ve çatışma sesleri duyulurken, Kiev’deki Julyani semtinde bulunan bir site binasına bomba düştü. Dumanların yükseldiği binanın 4-5 katı patlamanın ardından zarar gördü.

Saldırıda ölen ya da yaralanan kişi sayısına yönelik henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

0:30 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Size bu sabah söyleyebileceğim bir şey varsa, o da bu savaşın devam edeceğidir… Bu kriz sürecek, bu savaş sürecek ve beraberinde gelen tüm krizlerin kalıcı sonuçları olacak” dedi.

10:15 Ukrayna’nın başkenti Kiev’de tekrar patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çaldı.

09:40 Ukrayna lideri Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştuğunu açıkladı. Zelenski, ”Partnerlerimizin gönderdiği silahlar ve ekipmanlar Ukrayna’ya doğru yola çıktı. Savaş karşıtı koalisyon işe yarıyor” dedi.

9:20 Rusya Savunma Bakanlığı: Melitopol kentinin tamamı kontrol altına alındı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’nın güneyindeki Azov Bölgesin’e bağlı Melitopol kentinde tam kontrolü sağladığını açıkladı.

Özel askeri harekatın 3. gününde son durum hakkında bilgi veren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Melitopol şehrinde Rusya Silahlı Kuvvetleri birlikleri tarafından tam kontrol sağlandı. Rus askerler, barışçıl sakinlerin güvenliğinin sağlanması ve Ukrayna istihbarat servislerinin ve milliyetçilerin provokasyonlarının önlenmesi için tüm önlemleri alıyor” dedi.

Konaşenkov, Rus güçlerinin gece boyunca Ukrayna’nın askeri tesislerini hava ve kara bazlı kruz füzeleri kullanarak yüksek hassasiyetli silahlarla vurduğunu açıkladı.

09:06 Zelenski: Ben burdayım, silahlarımızı bırakmayacağız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesaplarından paylaştığı bir video ile “Ben buradayım” mesajı verdi.

Zelenski, videoda “Herkese günaydın. Sahte haberlere inanmayın. Ben buradayım. Silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız. Silahlarımız gücümüzdür. Burası bizim toprağımız. Ülkemiz. Bizim çocuklarımız. Bütün bunları koruyacağız” ifadelerini kullandı.

09:00 Biden, Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık askeri yardımı onayladı

ABD Başkanı Joe Biden da, ABD Dışişleri Bakanlığı’na 350 milyon doları savunma ihtiyaçlarına ayrılmak üzere olmak üzere Ukrayna’ya toplamda 600 milyon dolar yardım tahsis etmesi talimatını verdi.

8:48 Ukrayna: Rusya’ya ait helikopter ile 3 uçak vuruldu

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait helikopter ve 3 uçağın vurulduğunu bildirdi.

Başkanlığın Facebook hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun Rusya’ya ait bir helikopter, 2 Su-25 savaş uçağı ve İl-76 nakliye uçağını vurduğu belirtildi.

Rus birliklerinin Kiev bölgesinin Vasilkov kentine paraşütlerle inmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, başkent Kiev sokaklarında çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

8:20 Kiev yetkilileri, bölge sakinlerini Rus güçlerine karşı sokak çatışmalarının sürdüğü konusunda uyarıyor. İnsanları sığınak aramaya çağırıyorlar.

7:52 Ukrayna açıklarında Japon firmaya ait kargo gemisi vuruldu

Ukrayna açıklarında Japon firmaya ait bir kargo gemisine füze isabet ettiği, bir mürettebatın yaralandığı bildirildi. Kargo gemisinin halihazırda seyrüseferini sürdürebildiği ve hasar tespit çalışmaları için Türkiye’ye doğru yol aldığı kaydedildi.

Kyodo, yabancı haber ajanslarına dayandırdığı bilgiye göre, Ukrayna otoriteleri, geminin Rusya kuvvetlerince vurulduğunu aktardı.

7:50 Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kent merkezi yakınlarında yerel saatle 05.45 sularında çok sayıda silah sesi yankılandı.

7:15 ABD’nin Ukrayna Büyükelçiliği, ülkedeki ABD’lilere en yakın sığınakları bulmaları yönünde uyardı

ABD’nin Ukrayna Büyükelçiliği sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna’da “koşulların bir anda kötüleşebileceği” konusunda uyarıda bulunarak, ülkedeki ABD vatandaşlarına en yakın sığınakları bulmaları yönünde çağrıda bulundu. Büyükelçilik yaptığı açıklamada, “Ukrayna genelinde güvenlik durumu son derece değişken olmaya devam ediyor ve koşullar bir anda kötüleşebilir. ABD vatandaşları uyanık kalmalı ve en yakın sığınağın veya korunaklı alanının yerini bilmelidir” dedi.

06:17 S&P, Rusya ve Ukrayna’nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya’nın döviz cinsinden kredi notunu “BBB-“den “BB+”ya ve yerel para cinsinden kredi notunu da “BBB”den “BBB-“ye düşürdü. Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ülkenin bankacılık sisteminin büyük bir kısmı da dahil olmak üzere güçlü uluslararası yaptırımlara yol açtığı kaydedildi.

S&P, Ukrayna’nın da uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notunun “B”den “B-“ye düşürüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısının Ukrayna’nın ekonomik büyümesi, finansal istikrarı, dış konumu ve kamu maliyesi için risk oluşturduğu kaydedildi.

Ayrıca bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Ukrayna’nın uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunu “B”den “CCC”ye düşürdüğünü duyurdu.

05:00 New York’taki BM Genel Merkezi’nde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının kınanması teklifiyle toplanan Güvenlik Konseyi’nde, Rus Büyükelçinin veto hakkını kullanmasına sinirlenen Kislitsa, “Ülkeme karşı yürütülen bu savaş, binlerce Rus askerinin cesetleri Rusya’daki annelerine gönderilmeden sona ermeyecek.” ifadesini kullandı.

02.00

Ukrayna’nın Vinnytsia bölgesinde Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğü bildirildi.

Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, sosyal medya sayfasından yaptığı açıklamada, Kalinovka kasabası yakınlarında Ukraynalı askeri pilotlar tarafından Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü kaydetti.

01.30 Zelenski: Bu gece zor geçecek

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bu gecenin zor geçeceğini ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini söyledi. Zelenski yaptığı konuşmada, “Bu gece gündüzden daha da zor geçecek. Birçok şehrimiz saldırı altında: Çernihiv, Kharkiv, Donbas’taki kızlarımız ve erkeklerimiz, güneydeki şehirlerimiz… Kiev’e özel dikkat göstermeliyiz. Başkenti kaybedemeyiz” ifadelerini kullandı.

00.20 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin sözcüsü, “Rusya ile müzakere için yer ve zamanı görüşüyoruz. Ateşkes ve barışı konuşmaya hazırız” dedi.

Zelenskiy’nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, ülkesinin Rusya’nın müzakere teklifini reddettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, iki ülkenin görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda istişarelere devam ettiğini bildirdi.

Nikiforov, Facebook’tan yaptığı açıklamada, ülkesinin ateşkes, barış ve müzakere için her zaman hazır olduğunu ve bunun onların değişmeyen pozisyonu olduğunu ifade etti.

Müzakere teklifini reddettiklerine ilişkin açıklamaların doğru olmadığını ifade eden Nikiforov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in teklifini kabul ettik. Şu saatlerde taraflar müzakere sürecinin yer ve zamanı konusunda istişarelere devam ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

Nikiforov, müzakereler ne kadar çabuk başlarsa, normal hayata dönme şansının o kadar artacağını belirtti.

00.17 Rusya Savunma Bakanlığı, Cuma akşam saatlerinde Ukrayna’nın güneyindeki Azov bölgesinde gerçekleştirilen deniz çıkarması sonucu Rus askeri birliklerin Melitopol şehrine girdiğini bildirdi.
Hiçbir direnişle karşılaşmadıklarını belirten Rusya, şehirde Sovyetler Birliği bayraklarıyla karşılandıklarını ifade etti.

00.10 Kiev’de patlama sesleri

Kiev’de tekrar patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çalıyor.

Kiev’de yerel saat 22.34’te sirenler çalmaya başladı, ardından patlama sesleri duyuldu.

Şehirde 20.45’ten sonra da patlama sesleri duyulmuştu.

00.06 Litvanya, Rusça TV kanallarını engelledi

Litvanya’da Radyo ve Televizyon Komisyonu (LRTK), Rusça yayın yapan 6 televizyon kanalının yayınının askıya alındığını duyurdu.

Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonunun (LRT) haberine göre, LRTK Başkan Yardımcısı Ricardas Slapsys yaptığı açıklamada, “Altı Rusça televizyon kanalının geçici olarak askıya alınması kararı verildi.” dedi.

Açıklamada, Planeta RTR, Rossiya 24, Belarus 24, NTV Mir kanallarının yayınlarının 5 yıl, PBK ve TVCI televizyonlarının yayınlarının da 3 yıl askıya alındığı belirtildi.

00.00 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı nedeniyle ABD’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı. Detaylar ise daha sonra açıklanacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Belediyesi 65 Ukraynalı aileyi misafir ediyor

Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) Belediyesi’nin, Ukrayna’daki savaştan kaçan 65 aileyi misafir ettiği bildirildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kiev'in merkezinde peş peşe patlamalar: Rusya'dan roket saldırısı

Rusya için kritik öneme sahip Kırım Köprüsü’ne yapılan bombalı saldırının ardından bu sefer de Ukrayna’nın başkentinde üst üste patlamalar meydana geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Putin, Ukrayna'daki dört bölgenin Rusya'ya ilhakını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna topraklarının yüzde 15’ini oluşturan dört bölgede yapılan referandumlarının ardından bu bölgelerin Rusya’ya ilhak edildiğini duyurdu.
Devamını oku...