Gazze'de Şifa Hastanesi Devre Dışı: Hastaların Durumu Kritik - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gazze’de Şifa Hastanesi Devre Dışı: Hastaların Durumu Kritik

Gazze‘nin en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi’nin faaliyetleri durma noktasına geldi.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların şiddeti artarken, hastanede tedavi gören 6’sı bebek olmak üzere 9 hasta hayatını kaybetti. Durumun giderek kötüleşmesi üzerine uluslararası toplumdan insani yardım çağrıları yükseliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM), hastanede yaklaşık 3 bin hasta ve sağlık çalışanının mahsur kaldığını belirtti. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastanenin artık işlevini yerine getiremediğini, elektrik, su ve gıda eksikliği nedeniyle durumun korkunç ve tehlikeli olduğunu ifade etti.

İsrail ordusunun hastanenin tahliye edilmesi için insani koridor oluşturduğunu savunmasına rağmen, Filistinli sağlık çalışanları yoğun çatışmalar ve yetersiz yakıt kaynakları nedeniyle tahliyelerin mümkün olmadığını belirtiyor. İsrail, Hamas’ı hastaneyi ve sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçluyor, ancak bu iddia Hamas ve hastane çalışanları tarafından reddediliyor.

Yenidoğan Yoğun Bakımına Destek ve Uluslararası Tepkiler

İngiltere merkezli Filistin’e Tıbbi Destek Örgütü’nün yöneticisi Melanie Ward, ağır durumdaki bebeklerin nakli ve ambülansların hastaneye ulaşamaması gibi sorunlara dikkat çekti. Ward, çatışmalara ara verilerek hastaneye yakıt tahsis edilmesi gerektiğini belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün Başkanı Hristos Hristou, hastaların güvenli bir şekilde nakledilmesinin haftalar alabileceğine işaret etti. ABD ve AB de sivillere acil yardım sağlanması için çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu.

İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarına yanıt olarak Gazze’ye başlattığı askeri operasyonlar sonucunda 11 binden fazla Filistinlinin öldüğü, bu kişilerin üçte ikisinin kadın ve çocuk olduğu bildiriliyor.

BM’nin Tepkisi ve Gazze Şeridi’ndeki Durum

BM’nin Asya temsilciliklerinde, Gazze’de hayatını kaybeden BM çalışanları için bayraklar yarıya indirildi ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. BM’nin Filistinlilere Destek Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’ndeki savaşta toplam 100 çalışanının hayatını kaybettiğini duyurdu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Filistin Dışişleri Bakanı Atina'da - Gerapetritis ile Görüşme

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki bugün Atina’da olacak. Yunan mevkidaşı ile yapacağı görüşmenin ardından ortak açıklama yapması bekleniyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gazze'de 4 Günlük Ateşkes Başladı: İnsani Ara ve Rehine Takası Anlaşması

Gazze Şeridi’nde yaşanan gerginliğe dört günlük bir mola veriliyor. Bugün sabah 08.00 itibariyle başlayan ateşkes, hem Gazze’nin kuzeyini hem de güneyini kapsayacak.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe'de Filistin Dayanışması İçin Eylem Düzenleniyor

İskeçe kentinde, Filistin halkıyla dayanışma amacı taşıyan bir konser etkinliği düzenlenecek.
Devamını oku...