Meyveleri tarım ilaçlarından temizlemek için ne yapmalı? - Azınlıkça
Yaşam

Meyveleri tarım ilaçlarından temizlemek için ne yapmalı?

Tarım ilacı adı verilen böcek zehirleyici (pestisit) kimyasalların bir kısmı ürünün kökünden içine kadar nüfuz ediyor. 

Dolayısıyla karbonatlı suda veya sirkeli suda yıkamak da kabuğu soymak da her zaman işe yarayan bir şey değil. Üreticinin eğitimi, sebze ve meyvelerin Tarım Bakanlığı tarafından çok sıkı kontrolü ve suçlu olanlara ciddi yaptırımlardan başka çare yok. Bunu böyle  bilin.

ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda, elma kabuğundaki zararlı tarım kimyasallarının yıkansa dahi temizlenmediği açıklandı. Bilim insanlarına göre, elma kabuğundaki kimyasalların temizlenmesinde karbonatlı su işe yarayabilir.

Massachusetts Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği araştırmaya göre, elmayı insana zararlı tarım kimyasallarından arındırmak için 15 dakika kadar karbonatlı suda bekletmek gerekiyor.

Bilim insanları bu araştırmayı, biri mantar diğeri böcek için kullanılan iki ayrı pestisit üzerinde gerçekleştirdi.

Independent gazetesinde yer alan araştırmaya göre, musluk suyuyla yapılan yıkama elma kabuğundaki bu kimyasalları gidermiyor.

Karbonatlı suda 15 dakikalık bekletme sonrası ise elma kabuğundaki pestisidin yüzde 80 ila 96 oranında giderildiği gözlemlendi.

ELMANIN KABUĞU NEDEN ÖNEMLİ?

Araştırmacılar, elmanın kabuğunu soymanın zararlı kimyasaldan kurtulmanın bir yolu olduğunu ama bu şekilde elma kabuğundaki besleyici vitaminlerin de kaybedildiği belirtti.

Pestisitler yani tarım ilaçları, tüm dünyada geniş bir şekilde kullanılıyor ve fakat bu kimyasalların insan sağlığına etkileri konusunda da endişeler mevcut.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Büyük miktarlarda zehirli tarım ilacı yayıldı

Yunanistan’da son haftalarda yaşanan sel felaketi Teselya ovasında büyük tahribata yol açtı. Bölgede yoğun tarım ilacı (pestisit) kullanımı nedeniyle, sel sularının taşması ile birlikte toprağa ve yeraltı sularına büyük miktarda zehirli madde karıştığı tahmin ediliyor.
Devamını oku...
Yaşam

Bal arılarını tarımsal ilaçlardan nasıl koruruz?

Arıların bitki türlerinin etkin tozlaşması ve döllenmesindeki rolleri nedeniyle bitki üretimine ve çevreye katkısı hayati öneme sahiptir.
Devamını oku...
Yaşam

Tarım ilaçları otizm ve kansere yol açıyor

1980’li yıllarda 10 binde bir rastlanırdı, şu anda görülme sıklığı 68’de bir. 2050’lerde bu oranın ikide bire yükseleceğinden korkuluyor, otizm tehlikesi büyüyor.
Devamını oku...