Bal arılarını tarımsal ilaçlardan nasıl koruruz? - Azınlıkça
Yaşam

Bal arılarını tarımsal ilaçlardan nasıl koruruz?

Bal peteği ve arılar

Arıların bitki türlerinin etkin tozlaşması ve döllenmesindeki rolleri nedeniyle bitki üretimine ve çevreye katkısı hayati öneme sahiptir.

Bu nedenle arıların bitkisel üretimdeki faydaları, bal gibi arıcılık ürünlerinin üretiminden kat kat fazladır.

Tarımsal ilaçlarlar nedeniyle her sene milyonlarca bal arısı ölmektedir. Bal arılarını tarımsal ilaçlardan korumak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

  1. İlaçlama zamanlamasını iyi ayarlayın: Bal arıları genellikle çiçeklerdeki nektar ve polenleri topladıkları için Tarım bakanı ve sal ilaçlarla mücadele etmek için en uygun zamanlama, bal arılarına zarar vermeyecekleri zamanlardır. Bu nedenle, ilaçlama işlemlerinin akşam saatlerinde veya erken sabah saatlerinde yapılması, arıların toplayıcılık faaliyetlerine başlamadan önce ilaçların etkisini kaybetmesine izin verir.
  2. Zararlı maddelerin kullanımını azaltın: Bazı tarımsal ilaçlar, arıların ölümüne veya davranış bozukluğuna neden olabilir. Bu nedenle, mümkün olduğunca doğal veya organik tarım yöntemleri kullanarak, kimyasal kullanımını azaltın.
  3. Bal arılarına dağlık veya tarımsal alanlardan uzak doğal ortamlarda barınak sağlayın: Bal arıları, doğal yaşam alanlarından uzaklaştıkça tarım alanlarına daha yakın yerlerde beslenmeye başladılar. Bu nedenle, doğal ortamlarda kovan sağlayarak, arıların doğal yaşam alanlarına yakın olmalarını sağlayın.
  4. Bal arılarının beslenmesine dikkat edin: Bal arıları, nektar ve polenleri toplayarak beslenirler. Tarım alanlarında bu kaynakların azalması, arıların başka kaynaklara yönelmesine neden olabilir. Bu nedenle, arıların yeterli miktarda beslenmelerini sağlamak için, tarım alanlarına yakın arazilerde nektar ve polen kaynakları oluşturun.
  5. İşbirliği yapın: Çevrenizdeki diğer çiftçilerle veya arıcılarla işbirliği yaparak, bal arılarının korunmasına yönelik çabalarınızı artırabilirsiniz. Ayrıca, yerel arı koruma gruplarına katılarak, daha büyük bir etki yaratmanız da mümkündür.
  6. Tarladaki arıların varlığı ve faaliyetleri kontrol edilmelidir. Yaprak bitlerinin ürettiği bal özünün arılar için çekici olduğu vurgulanır.
  7. Arılar söz konusu olduğunda, tarım ilaçlarının ambalajlarındaki spesifikasyonlara kesinlikle uyulmalıdır.
  8. Pestisit kullanma talimatında aksi belirtilmedikçe, ürün veya yabani otlar çiçek açtığında ambalajlarında arılar için tehlikeli olduğu belirtilen pestisitlerin uygulanması yasaktır.

Yaşadığımız bölgeyi seviyorsak, arıların bitki türlerinin döllenmesindeki hayati rolü unutulmamalıdır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Büyük miktarlarda zehirli tarım ilacı yayıldı

Yunanistan’da son haftalarda yaşanan sel felaketi Teselya ovasında büyük tahribata yol açtı. Bölgede yoğun tarım ilacı (pestisit) kullanımı nedeniyle, sel sularının taşması ile birlikte toprağa ve yeraltı sularına büyük miktarda zehirli madde karıştığı tahmin ediliyor.
Devamını oku...
Yaşam

Tarım ilaçları otizm ve kansere yol açıyor

1980’li yıllarda 10 binde bir rastlanırdı, şu anda görülme sıklığı 68’de bir. 2050’lerde bu oranın ikide bire yükseleceğinden korkuluyor, otizm tehlikesi büyüyor.
Devamını oku...
Yaşam

Meyveleri tarım ilaçlarından temizlemek için ne yapmalı?

Tarım ilacı adı verilen böcek zehirleyici (pestisit) kimyasalların bir kısmı ürünün kökünden içine kadar nüfuz ediyor. 
Devamını oku...