2018 yılının en kirli yiyecekleri - Azınlıkça
Yaşam

2018 yılının en kirli yiyecekleri

2018 yılının en kirli yiyecekleri

Çevre Çalışma Grubu, 2004 yılından beri her yıl açıkladığı “Kirli Düzine” listesini bu yıl da yayımladı.

ABD menşeili Çevre Çalışma Grubu’nun yaptığı açıklamaya göre; çilek bir kez daha kirli yiyecekler listesinin başında yer aldı. 

Kar amacı gütmeyen Çevre Çalışma Grubu, sebze ve meyvelerdeki pestisitleri yani istenmeyen böcek, küf, kemirgenleri öldüren çok çeşitli kimyasalları inceliyor. Buna göre de 2004 yılından beri her yıl kirli yiyecekler listesini “Kirli Düzine” başlığı altında açıklıyor. 

EN KİRLİ YİYECEKLER TAM LİSTESİ

Ispanak, “Kirli Düzine” listesinin ikinci sırasında yer alıyor. Kirlilik sırasına göre; çilekten sonra ıspanak geliyor. 

Test edilen bu gıdaların tamamında pestisit kalıntısına rastlandığı açıklandı. İşte en kirli yiyecekler…

KİRAZ

CNN International’da yer alan habere göre; bu gıdaların her biri test edildi ve ürünlerde pestisit kalıntıları olduğu gözlemlendi. Test edilen organik olmayan ürün örneklerinin yaklaşık yüzde 70’inde kontaminasyon (bulaşma) tespit edildi.

ABD Tarım Bakanlığı ile Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yapılan testlerin sonuçları, 38 bin 800’den fazla organik olmayan numuneye dayandırıldı. Çevresel Çalışma Grubu da, numunelerde bulunan ortalama böcek ilacı sayısı ve bulunan pestisitlerin ortalama miktarının da dahil olduğu altı kontaminasyon ölçümüne baktı.  

ACI BİBER SEVENLERE KÖTÜ HABER!

Yayımlanan raporda, bir adet çilekte 20 pestisit bulunduğu kaydedildi. Çilek, ıspanak, şeftali, nektarin, kiraz ve elmaların yüzde 98’inden fazlasının en az bir pestisit kalıntısı taşıdığı tespit edildi. Ayrıca ıspanakta diğer ürünlere göre 1,8 kat daha fazla pestisit kalıntısına rastlandı.

14 yıldır bu çalışmaları yapan Çevre Çalışma Grubu, “Kirli Düzine” listesine bir madde daha ekleyerek, listeyi 13 ürüne çıkardı. Buna göre 13’üncü suçlu acı biber. Acı biberin de kontaminasyona uğradığını kaydeden uzmanlar, sık sık acı biber tüketenlerin organik ürün tercih etmesi gerektiği konusunda uyardı. 

Raporun yazarları, “Eğer organik acı biber alamıyorsanız acı biberi pişirin, çünkü pişirildiğinde içindeki kalıntı azalır” önerisinde bulundu. 

SAĞLIĞA ETKİLERİ

Raporda, çocukların, yetişkinlere göre pestisitlere karşı daha fazla duyarlı olmalarının özel bir endişeye zemin hazırladığına dikkat çekildi. Araştırmaya göre; Çocuklarda nörogelişimsel veya davranışsal sorunlar, doğum kusurları, astım ve kanser de dahil olmak üzere, pestisitlerin çocuklarda kronik sağlık komplikasyonlarına yol açabileceği ileri sürüldü. 

Uzmanlar, bu kapsamda tüketicilere organik ürün almalarını öneriyor ayrıca sebze ve meyveleri tüketmeden önce en az 30 saniye boyunca yıkamak gerektiği konusunda hemfikirler.

Massachusetts Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı bir çalışmaya göre; kabartma tozu ve su karışımının meyve ve sebzelerdeki pestisitlerden arınmasını sağlamada etkili bir yol olduğu kaydedildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.