Dedeağaç Yüzer LNG Ünitesi Orfeas, Singapur'dan Yola Çıkıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç Yüzer LNG Ünitesi Orfeas, Singapur’dan Yola Çıkıyor

Yunanistan‘ın ilk “Yüzer Sıvılaştırılmış Doğalgaz Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi” (FSRU) olan Gastrade’in özel tasarıma sahip Orfeas adlı tankeri, önümüzdeki hafta Singapur’daki Keppel tersanesinden hareket ederek tarihi bir yolculuğa başlayacak.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Hint Okyanusu ve Akdeniz üzerinden geçecek olan ‘Orfeas’ isimli yüzer ünite, Dedeağaç Limanı‘nı hedef alacak. Eski bir LNG tankerinin dönüştürülmesiyle elde edilen ‘Orfeas,’ Aralık ayı ortalarında Trakya Denizi‘ne ulaşması bekleniyor.

Bu devasa yüzer altyapı, yaklaşık 300 metre uzunluğunda olup, Dedeağaç Limanı’nın 17,6 km güneybatısında demirleyecek. Buradan 24 km’lik denizaltı ve 4 km’lik kara boru hatlarına bağlanarak operasyonlarına başlayacak. Kaynaklara göre, Dedeağaç Yüzer LNG Ünitesi 2024 Ocak ayı ortalarında ilk LNG teslimatlarını alacak ve bu gazı IGB (YunanistanBulgaristan ara bağlantı) boru hattı üzerinden Balkan pazarlarına yönlendirecek.

135.000 metreküp depolama kapasitesi ve yıllık 5,5 milyar metreküp gazlaştırma kapasitesi ile donatılan bu yüzer ünite, 288,6 metre uzunluğa, 44 metre genişliğe ve 26,2 metre yüksekliğe sahip. Ünitenin maliyeti 450 ila 470 milyon evro arasında olup, 270 milyon evroluk kamu finansmanı alarak hayata geçirildi.

Güneydoğu Avrupa için bir gaz geçidi görevi görecek olan Dedeağaç FSRU, Yunanistan‘ın Avrupa’ya enerji tedarikindeki stratejik rolünü pekiştiriyor. Rusya’nın Ukrayna işgali ve Avrupa Birliği’nin Gazprom gazından uzaklaşma ihtiyacı gibi jeopolitik gelişmelerin ardından, bu proje özellikle önem kazandı.

Bulgaristan, Romanya, Kuzey Makedonya ve Moldova’ya ulaşması planlanan gaz hacimleri, yıllık 5.5 milyar metreküp gazın yarısının şimdiden kontrat altına alınmış olmasıyla dikkat çekiyor.

Dedeağaç Yüzer LNG Ünitesi, Avrupa kıtasının enerji kaynakları çeşitliliğini ve tüketim çeşitliliğini genişlettiği için Avrupa tarafından stratejik bir proje olarak kabul ediliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis'ten Çağrı: 'Türkiye İle Konuşmak Zorundayız. Her Zaman Silah Zoruyla Hareket Edemeyiz'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, “Türkiye ile konuşmak zorundayız. Her zaman silah zoruyla hareket edemeyiz” ifadelerini kullandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç'ta Trajik İş Kazası: Merdivenden Düşerek Yaşamını Yitirdi

Dedeağaç’ta yürekleri sızlatan bir iş kazası meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bir catering işletmesinde çalışan 54 yaşındaki adam, Çarşamba günü öğleden sonra gerçekleşen talihsiz olay sonucu hayatını kaybetti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç Çocuk Cerrahisi Kliniği Yenilendi

Latsis Vakfı ve SYN-ENOSIS işbirliğiyle sağlanan bağışlar sayesinde, Dedeağaç Üniversite Genel Hastanesi’nde yer alan Çocuk Cerrahisi Kliniği, modern yeniliklerle donatılarak tekrar hizmete girdi.
Devamını oku...