Dedeağaç Yüzer LNG Ünitesi Orfeas, Singapur'dan Yola Çıkıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç Yüzer LNG Ünitesi Orfeas, Singapur’dan Yola Çıkıyor

Yunanistan‘ın ilk “Yüzer Sıvılaştırılmış Doğalgaz Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi” (FSRU) olan Gastrade’in özel tasarıma sahip Orfeas adlı tankeri, önümüzdeki hafta Singapur’daki Keppel tersanesinden hareket ederek tarihi bir yolculuğa başlayacak.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Hint Okyanusu ve Akdeniz üzerinden geçecek olan ‘Orfeas’ isimli yüzer ünite, Dedeağaç Limanı‘nı hedef alacak. Eski bir LNG tankerinin dönüştürülmesiyle elde edilen ‘Orfeas,’ Aralık ayı ortalarında Trakya Denizi‘ne ulaşması bekleniyor.

Bu devasa yüzer altyapı, yaklaşık 300 metre uzunluğunda olup, Dedeağaç Limanı’nın 17,6 km güneybatısında demirleyecek. Buradan 24 km’lik denizaltı ve 4 km’lik kara boru hatlarına bağlanarak operasyonlarına başlayacak. Kaynaklara göre, Dedeağaç Yüzer LNG Ünitesi 2024 Ocak ayı ortalarında ilk LNG teslimatlarını alacak ve bu gazı IGB (YunanistanBulgaristan ara bağlantı) boru hattı üzerinden Balkan pazarlarına yönlendirecek.

135.000 metreküp depolama kapasitesi ve yıllık 5,5 milyar metreküp gazlaştırma kapasitesi ile donatılan bu yüzer ünite, 288,6 metre uzunluğa, 44 metre genişliğe ve 26,2 metre yüksekliğe sahip. Ünitenin maliyeti 450 ila 470 milyon evro arasında olup, 270 milyon evroluk kamu finansmanı alarak hayata geçirildi.

Güneydoğu Avrupa için bir gaz geçidi görevi görecek olan Dedeağaç FSRU, Yunanistan‘ın Avrupa’ya enerji tedarikindeki stratejik rolünü pekiştiriyor. Rusya’nın Ukrayna işgali ve Avrupa Birliği’nin Gazprom gazından uzaklaşma ihtiyacı gibi jeopolitik gelişmelerin ardından, bu proje özellikle önem kazandı.

Bulgaristan, Romanya, Kuzey Makedonya ve Moldova’ya ulaşması planlanan gaz hacimleri, yıllık 5.5 milyar metreküp gazın yarısının şimdiden kontrat altına alınmış olmasıyla dikkat çekiyor.

Dedeağaç Yüzer LNG Ünitesi, Avrupa kıtasının enerji kaynakları çeşitliliğini ve tüketim çeşitliliğini genişlettiği için Avrupa tarafından stratejik bir proje olarak kabul ediliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Selanik - Dedeağaç Yolcu Tren Yolu Hattı Uzun Yıllardır Hizmet Dışı!

Yunanistan’da demiryolu ulaşımının önemli bir ayağını oluşturan Selanik – Dedeağaç hattının yıllardır çalışmaması, PASOK-Sinema Değişimi Parlamento Grubu Başkanı Nikos Androulakis ve milletvekili Apostolos Panas tarafından gündeme getirildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan ve Bulgaristan Limanları Arasında Demiryolu Bağlantısı İçin Büyük İlgi

Selanik’te düzenlenen 1. Güneydoğu Bağlantı Forumu’nda, Bulgaristan Ulaştırma ve İletişim Bakan Yardımcısı Sayın Anna Mineva-Natova açıklamalarda bulundu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine ve Dedeağaç'ta 'Mahalle Dadıları' Programı Hayata Geçiyor

Gümülcine Belediyesi, aileleri ve küçük çocukları desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Mahalle Dadıları” programının pilot uygulamasına katılan seçkin belediyeler arasında yer alıyor.
Devamını oku...