Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev: Dedeağaç bölgesi stratejik öneme sahip - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev: Dedeağaç bölgesi stratejik öneme sahip

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Dedeağaç bölgesinin ülkesi ve bölge için hayati önem taşıyan projelerin geliştirildiği “stratejik öneme sahip bir merkez” olduğunu söyledi.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 87. Uluslararası Selanik Fuarı’nı ziyareti sırasında verdiği mülakatta, Bulgaristan ve Yunanistan‘ın, tüm bölge için sürdürülebilir ilerleme ve kalkınma için denge ve perspektif sağlayan stratejik bir istikrar ekseni oluşturduğunu söyledi.

Radev, ikili ilişkileri “her zamankinden daha iyi” olarak tanımladı ve enerji de dahil olmak üzere bir dizi ekonomik sektördeki işbirliğini övdü. Özellikle Ukrayna’daki savaş nedeniyle Karadeniz’deki ticaret yollarının tıkanması neticesinde, ülkesinin Kavala ve Dedeağaç limanlarının geliştirilmesi ve yönetim planlarına olan ilgisini dile getirdi.

Radev, Bulgaristan ve Yunanistan‘ın bölgede bir enerji merkezi rolünü üstlenme konusunda rakip değil, “yakın ve güvenilir ortaklar” olduğuna dikkat çekti. Halihazırda uygulanmış ya da uygulanma sürecinde olan özel önem ve anlam taşıyan bir dizi projeye (IGB, FSRU, Sea2Sea, Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı, vb.) Yunanistan‘ın Bulgaristan olmadan enerji, ulaşım gibi alanlardaki potansiyelini tam olarak ortaya koyamayacağını ve bu nedenle iki ülkenin birlik içinde kalması gerektiğini belirtti.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, Dedeağaç bölgesinden özellikle bahsederek, buranın ülkesi ve bölge için hayati önem taşıyan projelerin geliştirildiği “stratejik öneme sahip bir merkez” olduğunu vurguladı.

Radev, ülkesinin Kuzey Makedonya‘nın AB’ye katılım süreciyle ilgili olarak Kuzey Makedonya ile ilişkilerine de değindi. Kopenhag Kriterleri ve geçtiğimiz Temmuz ayındaki Avrupa Konseyi Kararları komşunun katılım koşullarını açıkça ortaya koyduğu için “Bulgaristan’ın vetosundan bahsetmemeliyiz” diyen cumhurbaşkanı, vatandaşlarını için daha iyi bir gelecek ve “bölgede yaşayan herkes” için daha iyi bir perspektif için bu koşulları yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan ve Bulgaristan‘da meydana gelen ölümcül sel felaketleri vesilesiyle, kurbanların ailelerine başsağlığı diledikten sonra, “iklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunu ve küresel bir müdahale gerektirdiğini” vurguladı. Doğal afetlere müdahale konusunda işbirliği ve bilgi ve teknoloji alışverişi önerdi ve Yunanistan’da halihazırda faaliyette olan erken uyarı sisteminin Bulgaristan’da test edildiğini ve önümüzdeki aylarda kullanılmaya başlanacağını kaydetti.

Son olarak, Bulgaristan’ın bu yılki Uluslararası Selanik Fuarı‘na katılımıyla ilgili olarak, bunun Yunan ve Bulgar şirketleri arasında yeni ortaklıklar getireceğine inandığını belirtti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis'ten Çağrı: 'Türkiye İle Konuşmak Zorundayız. Her Zaman Silah Zoruyla Hareket Edemeyiz'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, “Türkiye ile konuşmak zorundayız. Her zaman silah zoruyla hareket edemeyiz” ifadelerini kullandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç'ta Trajik İş Kazası: Merdivenden Düşerek Yaşamını Yitirdi

Dedeağaç’ta yürekleri sızlatan bir iş kazası meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bir catering işletmesinde çalışan 54 yaşındaki adam, Çarşamba günü öğleden sonra gerçekleşen talihsiz olay sonucu hayatını kaybetti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov'un İstifası Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Bulgaristan’da siyasi sahne, Başbakan Nikolay Denkov’un istifasının ardından önemli bir dönemeçten geçiyor.
Devamını oku...