ABD Büyükelçisi Pyat: Dedeağaç limanı Batılıların elinde kalmalı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD Büyükelçisi Pyat: Dedeağaç limanı Batılıların elinde kalmalı

Selanik Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Dedeağaç limanının Batılıların ellerinde kalması gerektiğini söyledi.

ABD Büyükelçisi konuya ilişkin bir soruyu yanıtlayarak “Dedeağaç (Alexandroupoli) Limanı Batı’nın elinde kalmasını istediğimiz stratejik bir yer” ifadesini kullandı. 

Büyükelçi, Dedeağaç Limanı ile ilgilenen iki güçlü Amerikan konsorsiyumunun” olduğunu belirterek bunu bir “iyi haber” olduğunu ve Dedeağaç’ın kendileri için özel bir öncelik oluşturduğu ifade etti.

ABD’li Büyükelçi, konunun sadece limanın özelleştirilmesi olmadığını kaydederek, “yüzen bir LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi” (FSRU’) söz konusu olması sebebiyle  “ayrı bir stratejik öncelik” teşkil ettiğini söyledi. ,

Büyükelçi, anlaşmanın yüzde 20’sinin satışına yönelik Ulusal Doğal Gaz Sistemi İşletim Birimi (DESFA) tarafından imzalanmasının önemli olduğunu belirtti.

“Dedeağaç bir enerji işbirliği merkezine dönüştürülüyor. Ayrıca 2028 yılına kadar linyitin azaltılmasına yardımcı olacak bir gaz santrali olasılığı da söz konusu. Dedeağaç’ta güzel gelişmeler oluyor. Burayı ilk ziyaret ettiğimde Atina’dan çok uzak olduğunu hissettim. Fakat bölge olağanüstü bir stratejik kavşak haline dönüştü” dedi.

ABD’li büyükelçi açıklamalarının devamında bölgedeki tersanelerin özelleştirilmesi için belirli süreçlerin bulunduğunu ve bölgedeki Amerikan faktörünün varlığına ilişkin ise  “asıl endişemiz, Dedeağaç örneğinde olduğu gibi, bu bölgelerin stratejik oldukları için bu kilit varlıkların Batı ellerinde kaldığını görmektir. Bu kilit noktalar rakiplerimizin eline geçmemelidir” dedi.

“Önümüzdeki haftalarda veya aylarda tüm bunların nasıl gelişeceği, kısmen piyasalara ve Yunan devletinin ticareti nasıl şekillendireceğine bağlı. Ayrıca tüm bunlar, Yunan donanmasındaki yeni fırkateynler için çok rekabetçi bir Amerikan teklifi olasılığı ile de yakından ilgilidir. Bu  ABD tarafından desteklenmektedir. Yunan Donanmasının Ege ve Doğu Akdenizdeki ABD Donanması’nın kritik bir ortağı olabilmesi ve yeteneklerini güçlendirebilmesi için ABD yardımcı olacaktır” dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis'ten Çağrı: 'Türkiye İle Konuşmak Zorundayız. Her Zaman Silah Zoruyla Hareket Edemeyiz'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, “Türkiye ile konuşmak zorundayız. Her zaman silah zoruyla hareket edemeyiz” ifadelerini kullandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç'ta Trajik İş Kazası: Merdivenden Düşerek Yaşamını Yitirdi

Dedeağaç’ta yürekleri sızlatan bir iş kazası meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bir catering işletmesinde çalışan 54 yaşındaki adam, Çarşamba günü öğleden sonra gerçekleşen talihsiz olay sonucu hayatını kaybetti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD'nin Silah Satışları Rekor Seviyeye Ulaştı

ABD’nin global silah pazarındaki hakimiyeti, geçen yıl itibariyle yeni bir zirveye ulaşarak 238 milyar dolarlık rekor bir satış hacmine ulaştı.
Devamını oku...