Son 3 ay 120 bin yılın en sıcak ayları oldu - Kopernik Raporu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Son 3 ay 120 bin yılın en sıcak ayları oldu – Kopernik Raporu

Avrupa gözlemevi Copernicus, 2023’ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.

Copernicus, Haziran-Temmuz-Ağustos döneminin, ortalama 16,77°C’lik küresel sıcaklıkla dünyada şimdiye kadar kaydedilen en sıcak dönem olduğunu belirtti.

Bu, insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliği nedeniyle ortalama sıcaklıkların arttığı 1991-2020 dönemi için ortalama sıcaklıklara göre 0,66°C’lik bir artışa karşılık gelmektedir.

Kopernik’in kayıtları 1940’a kadar uzanıyor ancak Temmuz ayı verileri ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin kaydettiği herhangi bir aydan daha sıcak ve bu kayıtlar 1850’ye kadar geri gidiyor. 

Ancak bilim insanları bunun aslında çok daha uzun bir zaman dilimindeki en yüksek sıcaklık olduğunu belirtiyor.

Almanya’daki Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü’nden iklim bilimcisi Stefan Rahmstorf, “Bu çarpıcı bir rekor ve onu açık ara farkla on bin yıldır Dünya’nın en sıcak ayı yapıyor” dedi.

Rahmstorf, yaklaşık 10 bin yıl önceki Holosen Dönemi’nin başlangıcından bu yana, şimdiki zamanların en sıcak olduğunu gösteren ağaç halkaları ve diğer temsili unsurları kullanan araştırmalara atıf yaptı. 

İklim bilimcisi, “Holosen başlamadan önce de bir buzul çağı yaşandığını, dolayısıyla bunun 120.000 yılın en sıcak kaydı olduğunu söylemenin mantıklı olacağını” belirtti.

Okyanuslar ısınıyor

Küresel ısınmayı kısmen gizleyen üç yıl üst üste yaşanan La Niña’ya (El Niño’nun tersi) rağmen, 2015-2022 yılları şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıllar olmuştur.

Sanayi çağının başlangıcından bu yana insan faaliyetlerinin neden olduğu aşırı ısının %90’ını emmeye devam eden dünya okyanuslarının küresel ısınması, bu fenomende önemli bir rol oynamaktadır.

Nisan ayından bu yana, ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı daha önce görülmemiş yüksek sıcaklık seviyelerine doğru gelişmektedir.

Daha şiddetli hava olayları

Isınma, daha yoğun yağışlara, tropikal siklonlar için mevcut enerjinin artmasına ve okyanuslardaki besin maddelerini ve oksijeni azaltmasına neden oluyor.

Fosil yakıtlara savaş

Uzmanlar, “Kömür, petrol ve doğal gazın yakılmasından kaynaklanan emisyon musluğunu kapatmadığımız sürece sıcaklıklar artmaya devam edecek” diye hatırlatıyor.

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nın amacı, insanlığı Paris Anlaşması yörüngesine geri döndürmek: sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme kıyasla +2°C’nin altında ve mümkünse +1.5°C ile sınırlamak.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

2023'te En Kurak Yıl: Batı Trakya'da Daha Az Yağış

Atina Gözlemevi Araştırma Direktörü ve meteoroloji sistemi başkanı Kostas Lagovardos’un dikkat çekici açıklamalarına göre, 2023 yılı Yunanistan için son 30 yılın en kurak dönemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Copernicus: 2023 Senesi Tarihin "En Sıcak" Yılı Olmaya Aday

Avrupa’nın önde gelen gözlemevi Copernicus, COP28 zirvesindeki son açıklamalarıyla dikkat çekti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Okyanus sıcaklık rekoru tahmin edilenden daha erken kırıldı – Gezegen için durum kasvetli

Bir başka olumsuz rekor, bilim insanlarının yıllardır uyarıda bulunduğu çevre ve iklim değişikliğinin hızı konusundaki endişeleri artırıyor.
Devamını oku...