Neden Zeytinyağı Fiyatları Yukarı Çıkıyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Zeytinyağı fiyatlarında neden yükseliyor? 8 Evro’dan başlayan fiyatlar

Yunanistan‘da zeytinyağı fiyatları artıyor. Kuraklık, stok kıtlığı ve yangınlar nedeniyle fiyatlar 8 evroya ulaştı. Özellikle kış aylarında daha da yükselecek.

Zeytinyağı fiyatlarında artışın başlıca nedenleri, bu yılın üretiminin azalması, geçen kışın zorlu koşulları nedeniyle stokların kıtlığı ve kuraklık olarak sıralanıyor.

Özellikle bu yaz Yunanistan genelinde uzun süren ve büyük alanlara yayılan yangınlar, Yunan zeytinliklerinin önemli bir kısmını tahrip etti. Messinia bölgesinde zeytinyağı fiyatları şimdiden litresi 8 evroya ulaşırken, ülke genelinde Aegio’da kilo başına 7.20 evro ile Sitia’da 8.36 evro arasında değişen fiyatlarla karşılaşıyoruz.

Yunanistan Tüketiciler Çalışanları Birliği Başkanı Apostolos Ratopoulos, iklim krizinin üretimi azaltması ve İtalya ile İspanya’ya yapılan zeytinyağı ihracatını düşürmesi nedeniyle Yunan zeytinyağı fiyatlarının yükseldiğini belirtiyor. Ratopoulos, “İtalyan ve İspanyol tüccarlar, ülkemizden zeytinyağı ihracatını üç kat artırdılar ve bu da fiyatları etkiledi” diyor ve kış aylarında zeytinyağı fiyatlarının daha da yükselmesini beklediğini dile getiriyor.

Piyasadaki denetim eksikliği de sorunu derinleştiriyor. Ratopoulos, “Piyasamız kontrolsüz, herkes istediğini yapıyor. Hiçbir denetim mekanizması bulunmuyor, herkes serbestçe hareket ediyor” ifadelerini kullanıyor.

Ancak aynı üretim sorunlarına sahip olan İspanya ve İtalya gibi ülkelerde de zeytinyağı fiyatlarının yükseldiği görülüyor. Özellikle İspanya’da, dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık %45’ine sahip olan bir ülke olarak sızma zeytinyağı kilo başına 8,28 ile 8,86 evro arasında değişen fiyatlarla satılıyor. İtalya’da ise Sicilya’daki Ragusa’dan Floransa’ya kadar zeytinyağı fiyatları 9.60 evro ile 14.25 evro arasında değişkenlik gösteriyor.

Zeytinyağı fiyatlarının gelecekte nasıl bir seyir izleyeceği ve tüketicilere yansıyacak etkiler merakla bekleniyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Home » Zeytinyağı fiyatlarında neden yükseliyor? 8 Evro’dan başlayan fiyatlar

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...