Okyanus sıcaklık rekoru tahmin edilenden daha erken kırıldı – Gezegen için durum kasvetli - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Okyanus sıcaklık rekoru tahmin edilenden daha erken kırıldı – Gezegen için durum kasvetli

Bir başka olumsuz rekor, bilim insanlarının yıllardır uyarıda bulunduğu çevre ve iklim değişikliğinin hızı konusundaki endişeleri artırıyor.

Ancak dünyanın siyasi ve ekonomik elitleri, kendilerini az ya da çok dünya barışı çağrılarına benzeyen, sorunun tanınmasına ilişkin boş beyanatlarla sınırladıkları için fiilen duyarsız olmaya devam ediyor.

Temmuz sonunda Akdeniz sularında kaydedilen en yüksek sıcaklığın ardından şimdi de okyanus sularının sıcaklığı şimdiye kadar kaydedilen en yüksek noktaya ulaştı.

AB’nin Copernicus iklim değişikliği ajansına göre, ortalama günlük küresel deniz yüzeyi sıcaklığı bu hafta 2016 rekorunu aştı. Yılın bu zamanı için ortalamanın oldukça üzerinde olan 20.96 dereceye ulaştı.

BBC bir makalesinde, bu yeni olumsuz kaydın neden çevre için olumsuz gelişmelere işaret ettiğini açıklıyor.

Okyanuslar, hayati bir iklim düzenleyicisi olduklarından, gezegenimizin ‘sağlığı’ için korkunç sonuçları olan iklim değişikliğinden kaynaklanan ısıyı emiyorlar.

Isıyı emiyorlar, Dünya’nın oksijeninin yarısını üretiyorlar ve hava durumunu belirliyorlar.

Daha sıcak suların karbondioksiti emme yeteneği daha düşüktür, bu da gezegeni ısıtan bu gazın atmosferde kalacağı anlamına gelir.

Ayrıca okyanusa akan buz tabakalarının erimesini hızlandırarak deniz seviyesinin daha fazla yükselmesine neden olabilir.

Ayrıca, daha sıcak okyanuslar ve ısı dalgaları, daha soğuk sular aramak için hareket eden balıklar ve balinalar gibi deniz canlılarını bozarak besin zincirini bozar.

Uzmanlar, bu tür değişikliklerin balık popülasyonunu etkileyebileceği konusunda da uyarıda bulunuyor.

Köpekbalıkları da dahil olmak üzere bazı türler, daha sıcak havalarda ‘kafaları karıştığı’ için agresif hale gelebilirler.

Birleşik Krallık’taki Plymouth Deniz Laboratuvarı’ndan Dr. Matt Frost, ‘Okyanusları tarihin herhangi bir noktasında yaptığımızdan daha fazla baskı altına alıyoruz’ diyor ve kirlilik ve aşırı avlanmanın da okyanusları etkilediğine atıfta bulunuyor.

Bilim adamları, maalesef beklenen bu rekorun zamanlaması konusunda da endişeli.

‘Dünya okyanuslarının en sıcak olduğu zaman Mart ayı olmalı, Ağustos veya Eylül değil. Şimdi rekoru görmüş olmamız, okyanusun bugünden gelecek Mart’a kadar ne kadar ısınabileceği konusunda beni endişelendiriyor’ diyor Copernicus’tan Dr. Samantha Burgess.

İskoçya’nın deniz kıyısı üzerindeki etkiyi izleyen Profesör Mike Burrows ‘Bu değişikliğin bu kadar hızlı gerçekleşmesi hayal kırıklığı yaratıyor. Ağustos 2022 ile Nisan 2023 arasında Birleşik Krallık’ta 247 günlük bir deniz sıcak hava dalgası yaşadık’ diyor.

Yeni ortalama sıcaklık rekoru, doğal El Niño iklim değişikliğinin tüm hızıyla ve en güçlü halinde olduğu 2016’da belirlenen rekoru geride bırakıyor.

El Niño, Güney Amerika’nın batı kıyılarında ılık su yüzeye çıkarak küresel sıcaklığı yükselttiğinde meydana gelir.

Başka bir El Niño şimdi başladı, ancak bilim adamları bunun hala zayıf olduğunu söylüyor, yani okyanus sıcaklıklarının önümüzdeki aylarda ortalamanın üzerine çıkması bekleniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

2023'te En Kurak Yıl: Batı Trakya'da Daha Az Yağış

Atina Gözlemevi Araştırma Direktörü ve meteoroloji sistemi başkanı Kostas Lagovardos’un dikkat çekici açıklamalarına göre, 2023 yılı Yunanistan için son 30 yılın en kurak dönemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Son 3 ay 120 bin yılın en sıcak ayları oldu - Kopernik Raporu

Avrupa gözlemevi Copernicus, 2023’ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan denizleri ‘kaynadı’: Sıcaklık 5 dereceye kadar arttı

Atina Gözlemevi sunulan verilerinden de görülebileceği gibi, son sıcak hava dalgasında Yunan denizlerinin yüzey sıcaklığı da önemli ölçüde etkilendi.
Devamını oku...