Mart 2023, tarihteki en sıcak ikinci mart olarak kayıtlara geçti - Azınlıkça
Yaşam

Mart 2023, tarihteki en sıcak ikinci mart olarak kayıtlara geçti

Dünya, Mart 2023’ü kaydedilen en sıcak ikinci mart ayı olarak geride bıraktı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişimi Servisi’nin raporuna göre, kaydedilen en sıcak mart ayı 2016 yılında yaşandı.

Güney ve orta Avrupa’da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyretti ve Kuzey Afrika’nın büyük bir kısmı, güneybatı Rusya, Asya, Kuzey Amerika’nın kuzeydoğusu, Arjantin, Avustralya ve Antarktika kıyıları da mart ayı boyunca çok daha sıcaktı. Ancak, batı ve orta Kuzey Amerika, geçen ayı normalden daha soğuk geçirdi.

Rapor, milyarlarca ölçüme dayanan analizlerle dünyanın dört bir yanındaki uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve meteoroloji istasyonlarından alınan verilerden oluşturuldu.

Yüksek sıcaklıklar deniz buzullarının küçülmesine neden oldu. Copernicus’a göre, Antarktika deniz buzu genişliği, kayıt tutulan 45 yıldaki en düşük ikinci seviyeye geriledi.

Bu, ortalama buzul genişliğinin yüzde 28 altında bir oran. Değişim, 10 yıllık buzul azalmasının sürdüğü anlamına geliyor. Deniz buzulundaki azalma, su seviyelerinin yükselmesine ve kıyı yerleşimleri ile adaları tehdit ediyor. Kuzey Kutbu’nda da benzer bir eğilim gözlendi ve deniz buzuluyla kaplı alan, tarihteki en düşük dördüncü seviyesini görerek ortalamanın yüzde 4 altına geriledi.

Copernicus İklim Değişimi Servisi’nin raporu, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını gösteriyor. Sıcaklıklardaki artışın buzullar üzerindeki etkisi giderek daha büyük hale geliyor ve bu durum, deniz seviyesinin yükselmesine ve küresel ölçekte çevresel değişikliklere neden oluyor. Bu değişikliklerin etkileri, dünya genelinde hissediliyor ve küresel eylem planlarına ihtiyaç duyuluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Aşırı Sıcaklar Batı Afrika'ya Erken Geldi: Yaz Ayları İçin Tehlike Çanları

Batı Afrika, şubat ayının ortasında, yaz aylarının henüz başlamasına aylar kala, aşırı sıcakların pençesine düştü.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Aralık 2023: Yunanistan'da Kaydedilen Son 15 Yılın En Sıcak Ayı

Yunanistan’da Aralık 2023, son 15 yılın en sıcak ayı olarak tarihe geçti. Atina Ulusal Gözlemevi (NAO) ve meteo.gr meteoroloji istasyonlarının verilerine göre, özellikle Kuzey Yunanistan, Teselya, Girit ve Ege adalarında cıva mevsim normallerinin 3,3°C üzerine çıkarak rekor düzeyde sıcaklık değerleri kaydedildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Meteorolog Arnavatuğlu: 'Ekim'de Balkanlar'da Tarihi Sıcak Hava Dalgası'

Arnavutoğlu Ekim ayında Balkanlar’da tarihi bir sıcak hava dalgası “görüyor”
Devamını oku...