Copernicus: 2023 Senesi Tarihin "En Sıcak" Yılı Olmaya Aday - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Copernicus: 2023 Senesi Tarihin “En Sıcak” Yılı Olmaya Aday

Avrupa’nın önde gelen gözlemevi Copernicus, COP28 zirvesindeki son açıklamalarıyla dikkat çekti.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Kasım 2023’ün üst üste altıncı ay olarak rekor kırdığını bildiren gözlemevi, 2023 yılının tarihte kaydedilen en yüksek sıcaklıklara sahne olacağını belirtti.

Geçtiğimiz ay dünya yüzeyindeki sıcaklıklar, Kasım 2020’de kırılan rekorun 0.32 santigrat derece üstüne çıkarak 14.22 santigrat dereceye ulaştı.

Kasım ayı, sanayi öncesi döneme göre 1,75°C daha sıcak geçti. Kuzey Yarımküre’deki sonbahar ise ortalama 0,88°C artışla 15,3°C’ye ulaşarak “açık ara” tarihin en sıcak dönemi oldu.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 2 derece yüksek olduğunu vurgulayarak, 2023’ün rekor sıcaklıklara tanıklık edeceğini ifade etti. Ocak ayından bu yana ortalama sıcaklık, 1850-1900 dönemine göre 1.46°C daha yüksek.

C3S Direktörü Carlo Buodembo, sera gazı konsantrasyonlarının artışına dikkat çekerek, sıcaklık artışları, sıcak hava dalgaları ve kuraklığın etkilerinin artacağı konusunda uyardı. El Niño’nun 2023’te de sıcaklıkları artıracağı ve henüz zirveye ulaşmadığı belirtildi.

Kasım ayında okyanus yüzey sıcaklıkları, Kasım 2015’teki önceki rekordan 0.25°C daha yüksek olarak kaydedildi. Bu yılın Nisan ayından bu yana her ay kırılan sıcaklık rekorlarına eklendi. Kuzey Kutbu’ndaki buz yüzeyi alanı Kasım ayında %4 azalarak 8. aylık minimum seviyesine ulaştı. Antarktika’da ise buz yüzeyi alanı ortalamanın %9 altında kalarak tarihin en küçük ikinci değerini aldı.

Kuraklık, ABD’nin birçok bölgesini, orta ve doğu Asya’yı etkiledi ve Güney Amerika’da daha fazla hissedildi. Avrupa ise Kieran Fırtınası ile daha yağışlı bir hava durumu yaşadı. Bu gelişmeler, iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha belirgin hale geldiğini gösteriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Son 3 ay 120 bin yılın en sıcak ayları oldu - Kopernik Raporu

Avrupa gözlemevi Copernicus, 2023’ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Drama’da sıcaklık 39 dereceye yaklaştı: Kuzey Yunanistan'da sıcaklık rekoru

Yunanistan’da Etoloakarnania’daki Gavalou bölgesi haricinde, yüksek sıcaklıkların neredeyse tamamı dün Kuzey Yunanistan’daki bölgelerde kaydedildi.
Devamını oku...