Belçika'da haftada 4 gün çalışma sistemi başladı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Belçika’da haftada 4 gün çalışma sistemi başladı

Belçika‘da isteyenler artık haftada 5 gün yerine 4 gün çalışmayı tercih edebilecek ama bu haftalık mesai saatlerinin azalacağı anlamına gelmiyor.

Hükümet tarafından şubat ayında hazırlanan düzenleme pazartesi günü yürürlüğe girdi.

Belçika, Avrupa Birliği’nde 4 günlük çalışma opsiyonunu sunan ilk ülke olurken dünyada da İzlanda ve Yeni Zelanda’dan sonra üçüncü sırayı aldı.

Dört günlük çalışma farklı ülkeler ve şirketlerde de pilot uygulamalarla deneniyor.

Fakat bu denemelerde genelde çalışanlar daha az çalışmalarına rağmen aynı maaşı almaya devam ediyor.  Belçika’da ise 4 gün çalışmayı tercih edenler 5 günlük mesai saatini doldurmaları gerekecek.

Belçika’daki uygulama Amerika Birleşik Devletleri veya İngiltere’deki gibi çoğu denemeden farklı olacak.

Batı Avrupa ülkesinde kamu ya da özel sektörde görev alan tüm çalışanlar haftada 38 saatlik çalışmayı 5 ya da 4 günde tamamlama seçeneğinden birini tercih edebilecek.

Bu aslında bir anlamda haftalık aynı mesaiyi uzun ya da kısa şekilde tamamlamak anlamına geliyor.

Şubat ayında yeni planı açıklarken Belçika Başbakanı Alexander de Croo yeni uygulamayla katılığıyla ünlü Belçika işgücü piyasasının biraz daha esnek hale gelmesini umduğunu söylemişti.

Covid-19 nedeniyle zorlu iki yıl geçirdiklerini vurgulayan de Croo bu anlaşma ile daha yenilikçi, sürdürülebilir ve dijital bir ekonomiye geçiş işin ilk ışığı yakmayı hedeflediklerini belirtmişti.

Kısa dönemli ya da geçici sözleşmelerle çalışanların da unutulmadığını söyleyen Başbakan, bu kişilerin de “kuvvetlendirilmiş yasal korumalar”dan faydalanacağını sürekli bir işe sahip olanların ise talep etmeleri durumunda “esnek saatlerde çalışabileceklerini” de sözlerine eklemişti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Savcılık Doğruladı: Brüksel Saldırısının Faali Öldürüldü

Belçika’nın başkenti Brüksel’de iki İsveç vatandaşının hayatını kaybetmesine yol açan saldırının faili olduğu belirtilen kişi, polis tarafından bir kafede vurularak öldürüldü.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eva Kaili, babasından paraları saklamasını istemiş

Belçika’nın ‘Le Soir’ gazetesinin haberine göre ihraç edilen PASOK-KINAL AP Milletvekili Eva Kaili, evinde bulunan paranın büyük bir kısmını saklaması için babasınından ricacı olduğunu itiraf etti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eva Kaili’nin kocası suçunu itiraf etti: Beni tutun, eşimi bırakın

Belçika gazetesi Le Soir ve İtalyan La Repubblica’nın elindeki mahkeme belgelerinin ortaya koyduğu gibi, Qatargate davasındaki gelişmeler, Eva Kaili’nin eşi Francesco Giorgi’nin davaya karıştığını itiraf etmesiyle hız kazandı.
Devamını oku...