ABD, Yunanistan'ın Balkan komşularına Afgan mülteci getirecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD, Yunanistan’ın Balkan komşularına Afgan mülteci getirecek

Afganistan’ı Taliban’ın ele geçirmesinin ardından ülkede Batılı ülkeler ile işbirliği yapan bir kısım Afganların Batı’ya nakledilmesi sürüyor. 

ABD Afganların yerleşmesi için üç Balkan ülkesini geçici destinasyon olarak belirledi. Çoğunlukla Afganistan’daki ABD veya uluslararası misyonlarla çalışmış sivillerden oluşan bazı Afganlar, geçici olarak Arnavutluk, Kosova veya Kuzey Makedonya’ya yerleştirilecek.

ABD’nin üç Balkan ülkesi olan Arnavutluk, Kosova veya Kuzey Makedonya’ya Afgan sevkiyatı bu hafta başlıyor.

Yetkililer Avrupa ve ABD’nin, kendilerine yakın hizmet vermiş yaklaşık 12.000 Afganı şu ana kadar Afganistan’dan getirmiş durumda olduklarını belirtiyor.

Buy doğrultuda geçen pazar gününden bu yana Afganistan’dan, Kabil havalimanı üzerinden en az 12 bin kişi tahliye edilmiş durumda. Batı’ya götürülenlerin çoğu Avrupa ve ABD hükümet yetkililerine yardım etmiş görevlilerinin yanı sıra Batılı hükümetler veya hizmetlerle çalışmış veya gazeteciler, çevirmenler veya insan hakları aktivistleri gibi işlerinin doğası gereği özellikle risk altında olduğu düşünülen Afganlar oldu.

Şu ana kadar yaklaşık 7.000 Afgan ABD askeri uçakları tarafından Kabil’den götürüldü. İngiltere Çarşamba sabahına kadar yaklaşık 1.200 kişiyi tahliye ettiğini söylerken, Almanya Savunma Bakanı da Cuma öğleden sonra yaklaşık 1.700 kişiyi güvenli yerlere taşıdığını açıkladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da şu ana kadar Afganistan’dan 550 kişiyi tahliye ettiklerini belirtirken, Fransa ve İtalya’nın da yaklaşık 500’er kişiyi tahliye ettiklerini kaydediliyor.

Kabil’den gelen askeri uçakların çoğu Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e, Katar’daki Doha’ya veya Pakistan’daki İslamabad’a indiği görüldü.

Öte yandan ABD veya uluslararası misyonlarla çalışmış sivillerden oluşan bazı Afganlar, geçici olarak Arnavutluk, Kosova veya Kuzey Makedonya’ya yerleştirilecek. Bu hafta sonundan itibaren kararlaştırılan sayıda Afgan kabul edecek olan üç Balkan ülkesi, ABD ile transit ülke anlaşması yapan ilk Avrupa ülkeleri oldular.

Öte yandan hiçbir Avrupa ülkesi kontrolsüz bir Afgan göçmen akını istemiyor. Bu nedenle Yunanistan ve Türkiye de dış sınırlarını koruma ve duvar örme çalışmalarını hızlandırıyor. Türk-İran sınırında duvar inşası hızla ilerlerken, Yunan Silahlı Kuvvetleri  de Evros’taki Yunan-Türk sınırındaki çelik çit inşasını büyüterek hızlandırıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD'de TikTok'un Yasaklanmasının Önü Açıldı

ABD Senatosu, Çin merkezli ByteDance firmasının büyük ortağı olduğu sosyal medya platformu TikTok’un Amerikan bir şirkete devredilmesi ya da yasaklanması yolunda önemli bir adım attı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD'nin Silah Satışları Rekor Seviyeye Ulaştı

ABD’nin global silah pazarındaki hakimiyeti, geçen yıl itibariyle yeni bir zirveye ulaşarak 238 milyar dolarlık rekor bir satış hacmine ulaştı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD Dışişleri'nden, Yunanistan'a 40 Adet F-35 Savaş Uçağı Satışına Onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’a toplam 8.6 milyar dolar değerinde 40 adet F-35 savaş uçağı satışını onayladı.
Devamını oku...