ABD Dışişleri'nden, Yunanistan'a 40 Adet F-35 Savaş Uçağı Satışına Onay - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD Dışişleri’nden, Yunanistan’a 40 Adet F-35 Savaş Uçağı Satışına Onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan‘a yönelik büyük çaplı bir askeri satışın kapılarını açarak, 40 adet F-35 savaş uçağını içeren 8.6 milyar dolarlık anlaşmayı onayladı.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Söz konusu karar, ABD’nin Yunanistan ve Türkiye’ye, sırasıyla F-35 ve F-16 savaş uçakları satışını kapsayan geniş bir askeri işbirliği çerçevesinde geldi.

Başbakan Miçotakis ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken arasında Hanya’da gerçekleşen görüşmede, Yunanistan’a yönelik F-35 satışının hızlandırılması konusunda mutabakata varıldı. ABD hükümeti, bu önemli adımla birlikte, Yunanistan’a F-35 ve Türkiye’ye yapılan F-16 satışlarının eş zamanlı olarak onaylanması için Kongre’ye resmi bildirimde bulundu.

Bu anlaşma, İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından gelen bir dizi diplomatik gelişmenin sonucu olarak ortaya çıktı. ABD Kongresi’ne yapılan resmi bildirim, Washington’un iki kilit müttefiki arasında yeni savaş uçakları edinilmesine yönelik sürecin tamamlanmasını işaret ediyor. Anlaşmanın detayları, Lockheed Martin ve Pratt & Whitney gibi ana yükleniciler tarafından yönetilecek ve alıcı ile yüklenici arasında müzakere edilecek.

ABD tarafı, ‘Menendez Paketi’ olarak bilinen anlaşmanın devam edeceğini taahhüt etti, bu da Yunanistan’ın modern hava kuvvetlerine kavuşmasının yanı sıra bölgesel güvenliği ve NATO içindeki birlikte çalışabilirliği artırma hedefini destekliyor. F-35’ler, Yunan Hava Kuvvetlerinin mevcut envanterindeki F-4 ve Mirage 2000 gibi uçakların giderek eskimesini telafi edecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...