Kanser Vakalarında Yeni Tedavilere Yol Açabilecek Myc Proteinleri Hakkında Keşif - Azınlıkça
YaşamYunanistan Batı Trakya Haber

Kanser Vakalarında Yeni Tedavilere Yol Açabilecek Myc Proteinleri Hakkında Keşif

Riverside, Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCR) araştırmacılar, kanser tedavisinde çığır açabilecek bir keşif yaptıklarını açıkladılar.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Yapılan araştırmalar, kanser vakalarının yüzde 75’inde etkili olan aşırı aktif bir proteinin, yeni tedavi yöntemlerine yol açabileceğini gösteriyor.

UCR Kimya Doçenti Dr. Min Xue, Myc adı verilen bu proteinin, kanser hücrelerinde aşırı aktif ve düzensiz olduğunu belirtti. Myc proteinlerinin, hücresel işlevlerde (metabolizma, büyüme, bölünme, çoğalma, apoptoz/ölüm) önemli rol oynayan bir transkripsiyon faktörleri ailesi olduğu biliniyor. Dr. Xue, “Myc, kanser hücreleri için bir steroid gibi davranarak kanser büyümesini hızlandırıyor” açıklamasında bulundu.

Araştırma ekibinin hipotezine göre, Myc’nin hiperaktivitesinin azaltılması, kanseri kontrol etmek için yeni bir yol açabilir. Ancak, Myc’nin ayırt edilemez ve belirli bir yapısı olmayan bir protein olması, onu kontrol etmeyi zorlaştırıyor. Dr. Xue, “İlaç keşfi ve geliştirmenin olağan aşamaları, Myc’de bulunmayan iyi tanımlanmış yapılara dayanır” diyerek, proteini bir “rastgelelik küresi” olarak tanımladı.

Journal of the American Chemical Society’de yayınlanan bulgulara göre, ekip Myc’ye bağlanan ve aktivitesini baskılayan bir peptide atıfta bulunuyor. 2018’de, araştırmacılar bir peptidin Myc gibi yapısı olmayan protein hedefleriyle etkileşime girebilme yeteneğini geliştirdiğini gözlemledi. Bu peptid, mikromolar düzeyinin altında bir afinite ile Myc’ye doğrudan bağlanarak, antikorun gücüne yakın bir etkileşim sağlıyor.

Şu anda, araştırmacılar peptidi hücrelere ulaştırmak için lipid nanopartiküller kullanıyor ve temel peptidin hücrelerin içine girme yeteneğini geliştiren kimya ürünleri üzerinde çalışıyorlar. Peptidin hücre içine girdikten sonra Myc’e bağlanarak transkripsiyonel faaliyetlerini engelleyeceği öngörülüyor.

Dr. Xue, “Myc, kanser tedavisi için kullanılabilecek ‘kutsal kâselerden’ biri olarak görülüyor. Bu proteinin üzerindeki doğrudan etkisi, onu pek çok kanser türü için potansiyel bir hedef haline getiriyor. Şimdi bu alanda ilerleme kaydediyoruz ve bu durum bizi oldukça heyecanlandırıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu araştırmanın sonuçları, kanser tedavisinde yeni yollar açabilecek olması nedeniyle bilim dünyasında büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Myc proteininin düzenlenmesi üzerine yapılan bu çalışmalar, kanserle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Riverside’daki Kaliforniya Üniversitesi’nin bu önemli keşfi, kanser araştırmalarında yeni bir milat olarak kabul ediliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Erkeklerde kanser uyarısı veren belirtiler

Kanser, erkeklerin en yaygın ölüm nedenidir. Erken teşhis ve tedavi, kanserden kurtulma şansını artırabilir. Bu nedenle, erkeklerin kanser uyarısı veren belirtileri bilmesi önemlidir.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...
Yaşam

Kolon kanserinde 4 belirtiye dikkat: Erken evreye işaret ediyor

Kolon kanseri, kalın bağırsak veya rektumun hücrelerinde meydana gelen kanser türüdür. Kolon kanseri, kalın bağırsağın üst kısmından başlayarak sindirim sisteminin son kısmına kadar olan bölgesini etkileyebilir. Bu kanser türü, genellikle bağırsak duvarının içindeki hücrelerde başlar ve yavaş yavaş büyür. Eğer erken teşhis edilmezse, kanser hücreleri bağırsak duvarından dışarı doğru yayılabilir ve diğer organlara da yayılabilir. Kolon kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir kanser türüdür.
Devamını oku...