Kolon kanserinde 4 belirtiye dikkat: Erken evreye işaret ediyor - Azınlıkça
Yaşam

Kolon kanserinde 4 belirtiye dikkat: Erken evreye işaret ediyor

Kolon kanseri, kalın bağırsak veya rektumun hücrelerinde meydana gelen kanser türüdür. Kolon kanseri, kalın bağırsağın üst kısmından başlayarak sindirim sisteminin son kısmına kadar olan bölgesini etkileyebilir.

Bu kanser türü, genellikle bağırsak duvarının içindeki hücrelerde başlar ve yavaş yavaş büyür. Eğer erken teşhis edilmezse, kanser hücreleri bağırsak duvarından dışarı doğru yayılabilir ve diğer organlara da yayılabilir. Kolon kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir kanser türüdür.

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, karın ağrısı, rektal kanama, ishal ve demir eksikliği anemisi gibi belirtiler, erken evre kolon kanseri riskinin arttığına işaret ediyor.

Araştırmacılar, kimlik bilgileri gizlenen 5 binden fazla erken evre kolon kanseri hastasının sağlık verilerini incelediler ve 50 yaşın altındakilere hastalık teşhisi konulmadan 3 ay ila 2 yıl öncesinde bu belirtileri gösterenlerde kolon kanseri riskinin yüksek olduğunu tespit ettiler.

Araştırmada ayrıca, belirtilerin sayısı arttıkça hastalığa yakalanma riskinin de arttığına dikkat çekildi. Hastalığa yakalanma riski, bir belirti görüldüğünde iki katına, iki belirtinin görülmesinde en az 3,5 katına ve üç veya daha fazla belirtinin görülmesinde en az 6,5 katına çıktığı belirtildi.

Washington Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bu bulguların, erken teşhis ve tedavi için önemli bir ipucu sağladığını ve insanların sağlık durumlarını izlemeleri gerektiğini vurguladılar.

Gençler arasında kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanseri vakalarının neredeyse iki katına çıktığı, bir araştırmada ortaya çıktı. Araştırmada yer alan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Yin Cao, rektal kanama ve demir eksikliği anemisi gibi belirtileri olan kişilerin zamanında endoskopi yaptırmaları gerektiğini ve sağlık durumlarının takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Araştırmanın sonuçları Journal of National Cancer Institute dergisinde yayımlandı.

Kolon kanseri, dünya genelinde en yaygın 3. kanser türü olarak bilinir ve 2020’de yaklaşık 2 milyon kişide tespit edilmiştir. Ayrıca, en çok can kaybına neden olan kanser türlerinde ikinci sırada yer almaktadır ve her yıl 1 milyona yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olur.

Kolon kanseri vakaları dünya genelinde 50 yaş üzerindeki kişilerde tarama testleri sayesinde her yıl azalmaktadır. Ancak genç yaşta hastalığın görülme sıklığı son yıllarda artmıştır ve 55 yaş altı kolon kanseri hasta sayısı artarken tarama testleri de 45 yaşa indirilmiştir.

ABD’de daha önce yapılan bir çalışmada, 1950 doğumlu kişilerde kolon kanseri görülme oranı 1 kabul edildiğinde 1990 doğumlularda kolon kanseri görülme oranının yaklaşık 2 kat, rektum kanserinin ise 4 kat arttığı belirlenmiştir.

Kolon kanseri nedir?

Kolon kanseri, kalın bağırsak veya rektumun hücrelerinde meydana gelen kanser türüdür. Kolon kanseri, kalın bağırsağın üst kısmından başlayarak sindirim sisteminin son kısmına kadar olan bölgesini etkileyebilir. Bu kanser türü, genellikle bağırsak duvarının içindeki hücrelerde başlar ve yavaş yavaş büyür. Eğer erken teşhis edilmezse, kanser hücreleri bağırsak duvarından dışarı doğru yayılabilir ve diğer organlara da yayılabilir. Kolon kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir kanser türüdür.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
YaşamYunanistan Batı Trakya Haber

Kanser Vakalarında Yeni Tedavilere Yol Açabilecek Myc Proteinleri Hakkında Keşif

Riverside, Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCR) araştırmacılar, kanser tedavisinde çığır açabilecek bir keşif yaptıklarını açıkladılar.
Devamını oku...
Yaşam

Erkeklerde kanser uyarısı veren belirtiler

Kanser, erkeklerin en yaygın ölüm nedenidir. Erken teşhis ve tedavi, kanserden kurtulma şansını artırabilir. Bu nedenle, erkeklerin kanser uyarısı veren belirtileri bilmesi önemlidir.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...