40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı? - Azınlıkça
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.

Kanserin genellikle yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünürüz. Gerçek şu ki yaş, kısmen çevresel faktörlere ve yıllar içindeki yaşam tarzımıza bağlı olarak bir risk faktörüdür. Yaşlandıkça görülme sıklığı istikrarlı bir şekilde artar:

  • 20 yaşın altındaki gençlerde 100.000 kişi başına 25’ten az vaka
  • 45-49 yaş grubundakiler arasında yaklaşık 350
  • 60 yaş üstü grupta 1.000’den fazla.

İstatistiksel verilere göre kanser tanısı alma yaşı ortalama 66’dır. Pek çok yaygın kanser türünde de benzer bir tablo görülüyor. Örneğin meme kanserinde ortalama tanı yaşı 62, kolon kanserinde 67, akciğer kanserinde 71, prostat kanserinde ise 66 yaştır.

Ancak yeni çalışma (Ağustos 2023) endişe verici bir eğilimi ortaya koyuyor. Yaşlı insanlarda kanser vakaları azalırken, 50 yaşın altındaki kişilerde kanser vakaları hafif bir artış gösterdi; en büyük artış ise 30 ila 39 yaş arası kişilerde görüldü.

‘Bunlar, araştırmanın odaklanmadığı nüfus gruplarıdır, ancak boyutları artmaktadır. Bu yüzden bunun neden olduğunu anlamamız gerekiyor. Riskin artmasına neyin sebep olduğunu anlamazsak, durumu değiştirecek bir şeyler yapmazsak, zaman geçtikçe zorluk daha da büyüyecek’ diyor NYU Langone Gastrointestinal Tıbbi Onkoloji Programı direktörü Paul Oberstein.

Bu özel araştırma aslında belirli kanser türlerinde önemli artışlar olduğunu gösterdi. Örneğin mide-bağırsak kanserleri yaklaşık yüzde 15 oranında artarken, meme kanseri genç insanlar arasında en fazla sayıda kanser vakasını oluşturmuş ve 10 yıllık çalışma dönemi boyunca yaklaşık yüzde 8 oranında artış göstermiştir.

Erkeklerle kadınlar arasındaki farklar da etkileyiciydi; kadınlarda erken başlangıçlı kanser vakalarının sayısı yüzde 4,4 artarken erkeklerde neredeyse yüzde 5 azaldı. Genç kadınlarda görülen artışlar muhtemelen meme ve rahim kanserlerindeki artıştan kaynaklanıyordu.

Genç nüfusta neden daha fazla kanser vakasına sahip olduğumuza dair net bir açıklama yok. Olası nedenler arasında artan obezite oranları ve alkol tüketimi, tüttürmek, yetersiz uyku ve hareketsiz yaşam tarzı gibi yaşam tarzı faktörleri yer almaktadır.

Kirletici maddelere ve kanserojen kimyasallara maruz kalma dahil olmak üzere çevresel faktörler muhtemelen bir rol oynamaktadır.

Gençlerde teşhis edilen kanser vakaları hala toplam vakaların nispeten küçük bir yüzdesini oluştursa da artışlar endişe verici. Bunun gibi çalışmalar, bu eğilimleri açıklayabilecek risk faktörlerinin belirlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca gösterimler için verilen önerileri de etkileyebilirler.

Her durumda, insanların risklerini en aza indirmek için yapabileceği en önemli şeyler kilolarını yönetmek, egzersiz yapmak, alkol tüketimini sınırlamak ve tüttürmekten kaçınmaktır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
YaşamYunanistan Batı Trakya Haber

Kanser Vakalarında Yeni Tedavilere Yol Açabilecek Myc Proteinleri Hakkında Keşif

Riverside, Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCR) araştırmacılar, kanser tedavisinde çığır açabilecek bir keşif yaptıklarını açıkladılar.
Devamını oku...