Yemek yaparken vitamin kaybı olmaması için nelere dikkat etmek gerekiyor? - Azınlıkça
Yaşam

Yemek yaparken vitamin kaybı olmaması için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Vitaminlerin sağlıklı bir yaşam için önemli olmakla birlikte fazla vitamin zehirlenmelere yol açabilir.

HERKESİN VİTAMİN İHTİYACI FARKLI

Vitaminler çok çeşitlidir ve her biri birbirini tamamlayıcı özelliğe sahiptir. Bu yüzden vitamin ihtiyacımızı yeteri şekilde karşıladığımıza emin olmalıyız. Aldığımız besindeki vitamin, ısı, ışık, hava gibi pek çok temasla kayıplara uğrayabilmektedir. Vitaminin kayba uğramadan en verimli şekilde kullanılabilmesi için besinleri taze ve mevsiminde tüketmeye özen göstermeli, besinleri pişirirken kızartmak yerine daha az kayba neden olan ızgara ve fırında pişirme tercih edilmeli, yemeğe yağı piştikten sonra eklenmelidir. Vitaminler insan gelişimini sağlayabilmesi için büyük bir ihtiyaçtır ve hayatın devamı için önemlidir. Ancak birçok hastalığın oluşmasını engelleyen ve tedavi edici özelliği olan vitaminlerin vücuda fazla alınması zehirlenmelere neden olabilir.

YEMEK YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Evde yemek yapan kişiler için de öneriler:

1- Çiğ sebze ve meyveler, metal bıçak ile temas ettirilmemeli ve tüketimine yakın zamanda el yardımıyla küçük parçalara ayrılması sağlanmalıdır.

2- Yemek yaparken diğer güne kalmayacak şekilde kişi sayısına göre yapılmasına dikkat edilmeli, ertesi güne tekrar ısıtılan yemekte vitamin kaybı fazla olmaktadır.

3- Bozulabilme ihtimali yüksek olan süt gruplarının ve yağın güneş ışığından uzakta  karanlık ve serin ortamda cam kaplarda saklanmasına dikkat edilmelidir.

4- Posası ve vitamini özellikle kabuğunda bulunan meyve ve sebzelerin kabukları soyulmamalı ve rendelenmemeli, konserve ürünler yerine dondurulmuş ürünler tercih edilmeli, yoğurdun suyu dökülmemeli, olabildiğince ayran, çorba vb. şeyler yaparak değerlendirilmelidir.

5- Besinler tüketilirken çok fazla pişirmemeye özen gösterilmeli, hatta midede bir sıkıntı yoksa çiğ olarak tüketilmelidir.

6-Y ağda eriyen vitaminlerden (A,D,E,K) daha iyi yararlanabilmemiz için salatalarımıza çok olmayacak şekilde zeytinyağı koyarak tüketmeliyiz.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Vitamin ve Takviyeleri Ne Kadar Süreyle Almalısınız?

Vitamin ve takviyeler, sağlıklı bir yaşam için önemli bir rol oynar. Ancak, bu takviyelerin ne kadar süreyle alınması gerektiği konusunda kesin bir bilgi yoktur.
Devamını oku...
Yaşam

Limon birçok hastalıktan koruyor

İçerdiği C vitamini ile şifa veren limon birçok hastalıktan koruyor.
Devamını oku...