Pişirildiğinde Daha Sağlıklı Olan 5 Sebze - Azınlıkça
Yaşam

Pişirildiğinde Daha Sağlıklı Olan 5 Sebze

Son dönemlerde çiğ gıda diyetleri, çiğ veganizm gibi trendler popülerlik kazanmış olsa da, tüm gıdaların çiğ tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu yanılgısıyla ilgili bazı önemli gerçekler bulunuyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Aslında, bazı sebzeler pişirildiklerinde daha besleyici hale gelebiliyor.

İşte pişirildiğinde daha fazla fayda sağlayan 5 sebze:

  1. Mantarlar: Mantarlar, pişirme işlemi sırasında büyük miktarlarda antioksidan ergothioneini açığa çıkarır. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen ve hücrelere zarar vererek çeşitli hastalıklara ve yaşlanmaya yol açabilen kimyasalları etkisiz hale getirir.
  2. Domates: Herhangi bir pişirme yöntemi, domates içindeki likopen adlı antioksidanı artırır. Likopen, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltma potansiyeline sahiptir. Bu artış, domatesin içerdiği önemli besin maddelerini daha kolay sindirilebilir hale getiren hücre duvarlarının ısıl işlem nedeniyle parçalanmasından kaynaklanır.
  3. Havuç: Havuç, pişirildiğinde beta-karoten seviyeleri artar. Beta-karoten, vücutta A vitamini üretimine yardımcı olan bir öğedir ve göz sağlığı için önemlidir.
  4. Brokoli: Pişirildiğinde, brokoli içindeki besin maddelerinin daha iyi emilmesine yardımcı olan hücre duvarları çözülür. Bu, vücudun daha fazla lif, C vitamini ve folik asit gibi besin maddelerine erişimini artırır.
  5. Yeşil Fasulye: Yeşil fasulye, pişirildiğinde C vitamini kaybı yaşamadan daha kolay tüketilebilir hale gelir. Ayrıca, pişirme işlemi bu sebzeden daha fazla minerallerin açığa çıkmasına yardımcı olur.

Bu nedenle, pişirme işlemi bazı sebzelerin besin değerini artırabilir ve daha sağlıklı bir yemek seçeneği sunabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan En Çok Domatesi Türkiye'den Alıyor: Meyve ve Sebze İthalatında Artış

Yunanistan Meyve ve Sebze İhracatçıları, Dağıtıcıları ve Meyve Suları Birliği INCOFRUIT-HELLAS’ın raporuna göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Yunanistan’ın meyve ve sebze ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,97 arttı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Sebze Fiyatları Tavan Yaptı: Domates Fiyatları Uçtu!

Son dönemde Yunanistan’da yaşanan doğal felaketler, tarım ürünlerini olumsuz etkiledi. Özellikle Teselya ovasında meydana gelen sel felaketi, birçok meyve ve sebze ürününün fiyatlarına zam geldi. Domatesin kilo fiyatı, süpermarket raflarında 2.80 evroya kadar çıktı.
Devamını oku...
Yaşam

Bilim insanları yaşlanmayı yavaşlatan besini açıkladı

ABD’li bilim insanlarına göre, çörek mantarının düzenli olarak tüketilmesi gençliği uzatıyor, çünkü içinde yaşlanmayı yavaşlatan iki antioksidan var.
Devamını oku...