Sebzeyi asla bol suda pişirmeyin - Azınlıkça
Yaşam

Sebzeyi asla bol suda pişirmeyin

Pişirme yönteminin, besinlerdeki vitamin ve mineral değerini etkilediği biliniyor.

Bu duruma dikkat çeken uzmanlar, sebze vurgusu yapıyor ve “Sebze yemeklerini bol suda pişirseniz vitaminleri buhar olur” diyor.

Yemek pişirirken yapılan yanlış uygulamalarla yemeğin vitaminin düşürülüyor. Sebze yemeklerine suyun fazla koyulmaması gerektiğini unutmayın.

Yemekleri olabildiğince kendi sularını muhafaza edecek, buharlaşmaya neden olmayacak şekilde pişirmeye özen göstermek gerekiyor. Sebzeler, tencere de kaynamış suya atılarak, sebzenin de kaynarken kendi suyunu bırakacağı hesaba katılarak hızla pişirilmeli. Çünkü sebzedeki vitaminler genellikle suda eriyen vitaminlerdir. Bunlar suda hızlıca harap olur, eğer sebze yemeğinin suyunu fazla kullanırsanız buharlaşmayla da bütün vitamin ve mineralleri uçar gider. Sebzeyi mevsiminde alıp pişirme kurallarına dikkat etmek gerekiyor.

“SEBZEYİ ÖNCE YIKAYIN, SONRA AYIKLAYIN”

Mutfakta yapılan yanlış uygulamalar yüzünden farkında olmadan yiyeceklerin besin değeri en aza indiriliyor. Bir sebzeyi mutfağa soktuğunuzda, onu önce ayıklamak değil, önce yıkamak lazım. Örneğin ıspanak alındığında nasıl bir alışkanlık vardır. Önce ıspanakları güzel bir ayıklayıp doğrarlar. Ondan sonra yıkamaya kalktıklarında sebzenin içerdiği bütün C vitamini suyla birlikte akar gider. Veya C vitamini içeren genellikle yeşil renkli sebzelere çok fazla bıçakla temas ettiğinde C vitamini okside eden enzimler harekete geçer ve C vitamini azalır. Dolayısıyla sebze yemekleri kaynamış az suya atılarak ve önce yıkanıp daha sonra doğranarak veya elle parçalanarak pişirilmeli.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan En Çok Domatesi Türkiye'den Alıyor: Meyve ve Sebze İthalatında Artış

Yunanistan Meyve ve Sebze İhracatçıları, Dağıtıcıları ve Meyve Suları Birliği INCOFRUIT-HELLAS’ın raporuna göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Yunanistan’ın meyve ve sebze ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,97 arttı.
Devamını oku...
Yaşam

Pişirildiğinde Daha Sağlıklı Olan 5 Sebze

Son dönemlerde çiğ gıda diyetleri, çiğ veganizm gibi trendler popülerlik kazanmış olsa da, tüm gıdaların çiğ tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu yanılgısıyla ilgili bazı önemli gerçekler bulunuyor.
Devamını oku...
Yaşam

Şubat ayı için önerilen meyve ve sebzeler

Çağımızda mevsimsellik ortadan kalkma eğiliminde. Pazarda her zaman her şeyi buluyoruz.
Devamını oku...