Dünyanın kıyameti yaklaştı mı? Son 10 yılda yaşananlar - Azınlıkça
Yaşam

Dünyanın kıyameti yaklaştı mı? Son 10 yılda yaşananlar

Dünyanın kıyameti yaklaştı mı? Son 10 yılda yaşananlar

İnsanoğlunun dünyanın sonunu getirdiği ve dünyanın yaşanılabilir bir yer olma özelliğini hızla kaybettiği uyarıları yıllardır yapılıyor.

Bu uyarılar uzun süredir yapılsa da büyüme ve ticaret savaşlarına tutuşan ülkeler, dünyanın kıyametine doğru giden süreci tersine çevirebilmek için gerekli önlemleri almayı erteledi.

Şimdilerde ise, bio çeşitliliğin ve yaşanabilir bir dünyanın göstergesi olan canlıların nüfusu giderek azalmaya başladı.

The Spectator Index’in Biological Conversation’dan aktardığına göre, son 10 yılda arı nüfusu yüzde 46 oranında azaldı.

Son olarak Brezilya’dan milyonlarca arı ölümü haberi gelmişti. Üç ay içinde, ülkede 500 milyondan fazla arı ölürken, ölümlerin sebebi olarak da Avrupa Birliği tarafından yasaklanan tarım ilaçları gösterildi.

Bilim insanı Albert Einstein “Ya arılar olmasaydı? Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın dört yıl ömrü kalır” öngörüsünde bulunurken, dünyanın bu korkutucu senaryoya koşar adım ilerlediği endişesi ortaya çıkıyor.

Ancak görünen o ki, sorun sadece tarım ilaçları ile sınırlı değil. 10 yıl gibi kısa bir sürede arı nüfusunun neredeyse yarısının yok olması, dünyanın yaşanabilirliğine dair kaygıları da arttırmış durumda.

BBC Türkçe’nin haberine göre ABD’de geçen yıl arı üreticileri her 10 bal arısı kolonisinin 4’ünü kaybediyor. Rusya’da ise geçen yıl 20 bölgede toplu arı ölümleri gerçekleşti.

Güney Afrika’da da geçen Kasım ayında en az bir milyon arı öldü. Ölümlerden yine fipronil maddesi sorumlu tutuldu.

Kanada, Meksika, Arjantin ve Türkiye’de de son 18 ay içinde toplu arı ölümleri yaşandı.

Nüfusu bu denli azalan tek canlı arılar değil. Benzer şekilde, kelebeklerin yüzde 53’ü de son 10 yılda yok oldu.

Kınkanatlı böcekler de bu yok oluştan paylarına düşeni aldı. Son 10 yılda, kınkanatlı cinsinin nüfusu yüzde 49 oranında azaldı.  

Helikopter böcekleri de ‘tükeniş’ sıralamasında üst sıralarda. Bu böceklerin yüzde 37’si artık yok.

Sinekler de nüfusu hızla azalan, yok oluşa doğru giden türler arasında. Listeye göre, sineklerin yüzde 25’i son 10 yılda yok oldu bile.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et