Çay ismi nereden geliyor? Karadan gelene 'ça', denizden gelene 'te' - Azınlıkça
Yaşam

Çay ismi nereden geliyor? Karadan gelene ‘ça’, denizden gelene ‘te’

Dünyada en çok tüketilen içeceklerin başında ‘çay‘ geliyor. Bazı istisnalar dışında dünya genelinde bu içeceğin iki söylenişi var: Biri Batı Trakya‘da kullandığımız ‘çay’, diğeriyse özellikle batı ülkelerinde kullanılan ‘te’ kelimesine dayanıyor. Peki, bu isimler nereden geliyor?

Ülkeden ülkeye farklı şekillerde tüketilen çayın hangi ülkede nasıl adlandırıldığı, o ülkenin çayla tanışmasının hikayesine dayanıyor.

Hollandalılar (thee), İngilizler (tea), İspanyollar (té), Fransızlar (thé), Endonezyalılar (teh) ve Afrika’nın batı ve güney ülkeleri “te” gibi birbirine benzeyen isimler kullanırken, Türkler (çay), İranlılar (chay), Ruslar (çay), Japonlar (oça), Araplar (şay), Hindistanlılar (şay), Doğu Afrikalılar (çai) gibi ülkeler ise ‘ça’nın isimlerini kullanıyor.

Ça ve te kelimelerinin kaynağı çayın ana vatanı olan Çin’den geliyor. Bu ülkeden yola çıkan çayın dünyaya yayılırken izlediği güzergah, aldığı isim üzerinde belirleyici rol oynamış.

Karadan gelene ‘ça’, deniz yoluyla gelene ‘te’

Ça’ ve benzeri versiyonlar çayın karadan, yani meşhur İpek Yolu üzerinden ulaştığı ülkelerce benimsenirken, çay yapraklarını deniz yoluyla Avrupa’ya taşıyan Hollandalı tüccarlar sayesinde bu bitki Te ve benzeri kelimeler aldı.

17’nci yüzyılda Hollandalıların Çin’deki ana üssü Çin’in sahil bölgesi Fujian’daydı. Kıyı şeridinde bulunan Fujian’da yaygın olan Min Nan Çincesi, çay kelimesini “te” olarak tanımlıyor.

Hollanda Doğu Hindistan Şirketi (The Dutch East India Company), Çin’den Avrupa’ya ilk çay ihracatını yapan şirket olarak biliniyordu. Böylelikle Avrupalılar bu bitkiyi daha çok bu isimle tanıdı.

Portekiz’de chá

Deniz yoluyla taşınan bu bitki Avrupa’da te, tea, the ismiyle biliniyor. Ancak Portekiz’de chá kelimesi kullanılıyor. Nedeni Portekizli denizcilerin bu bitkiyle Hollandalılardan önce tanışması ve çayı doğrudan Macao’dan alması.

İpek Yolu ile gelen ‘çay’ kelimesi

Diğer yandan Çin’den Orta Asya’ya doğru karadan yola çıkan çay Farsça, Hintçe ve Rusçada chay, Arapçada shay, Sahra altı Afrika’sının en yaygın dili olan Swahili dilinde chai ismiyle günlük hayatta yer aldı.

Türkçede ve Yunancada ‘çay’ denmesi Farsçaya dayanıyor. Çin’in Mandarin lehçesinde ‘ça’ diye okunan bu kelime Farslılarla beraber “chai/çay” olarak birçok ülkeye yayıldı.

Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde kaldı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Siyah çay tiryakilerini sevindirecek araştırma

Sağlıklı beslenmek isteyenler, tüketilmesi gereken gıda listesine yeşil çayın yanı sıra siyah çayı da ekleyebilir, çünkü yapılan yeni ve kapsamlı bir araştırmaya göre çay tiryakilerinin çay içmeyenlere göre biraz daha uzun yaşama ihtimali olabilir.
Devamını oku...
Yaşam

Kahve veya çay tercihinizin nedeni genlerinizle alakalı olabilir

İnsanların acı yiyeceklerden, acının zehri çağrıştırması yüzünden kaçındığı düşünülür. Ancak uzmanlar “kahve içenler kafeinin acılığından, kimyasalın verdiği keyif nedeniyle hoşlanmaya başlamış olabilir” diyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dağ çayı toplarken boşluğa düştü

Yunanistan’da Parnassos Dağları’nda dağ çayı toplayan yaşlı bir adam bir anda dengesini kaybederek boşluğa düştü.
Devamını oku...