Unutkanlık günün hangi saatte olduğuna mı bağlı? - Azınlıkça
Yaşam

Unutkanlık günün hangi saatte olduğuna mı bağlı?

Unutkanlığın pek çok sebebi var. Travmalar, hatırlamak istememek, alzheimer gibi hastalıklar ya da aşırı stres, yorgunluk ve üzüntü gibi.

Kimi durumlarda unutmak, hayatı kolaylaştıran, yaşanılan büyük acıları geride bırakmanın çaresi olsa da kimi zaman da günlük hayatımızı aksatacak kadar önemli sorunların habercisi de olabiliyor.

Peki en çok hangi koşullarda, neden ve nasıl unutuyoruz.

Kimi araştırmalar, hatırlama ve unutma bağının günün farklı saatlerinde farklı yoğunluklar gösterdiğine işaret ediyor.

Bilimfili’nin aktardığı habere göre, araştırmacılar, farelerde bir gen tespit ederek, bu genin günün farklı saatlerinde hafızanın yenilenmesini yani hatırlanamayan bir bilginin farklı bir saatte hatırlanmasında etkili olduğunu gösterdi. Bu geni takip altına alan bilim insanları, farelerin neden normal olarak uyandıkları andan hemen önce daha unutkan olduklarına nasıl sebep olduğunu da anlamaya çalıştı.

Keşfedilen gen, “hafızanın yenilenmesi” veya bilginin geri çağrılması ile ilişkilendirilmiş ilk gen olma özelliğini taşıyor.

Habere göre, University of Tokyo bünyesindeki Uygulamaları Biyolojik Kimya Bölümü profesörlerinden Satoshi Kida genç dişi ve erkek farelerin hafızalarını test eden araştırmalar sırasında, farelerin bir obje ile temas süresinin hatırlamayı ne kadar etkileyip etkilemediği ölçüldü.

Bilim insanları farklı saatlerde gün içinde aynı nesneyi farelerin hatırlama seviyelerini ölçmek için gösterdi.

Hem sağlıklı farelerde hem de BMAL1 proteinine -bu protein uyanmadan hemen önce düşük seviyelerde ve uyuduktan hemen sonra da yüksek seviyelerde dalgalanma gösteren ve birçok farklı genin protein sentezlemesini regüle eden bir proteindir- sahip olmayan farelerde deneyen araştırmacılar, fareleri normalde uyanacakları saatten hemen önce eğitti ve testi de uyumalarından kısa bir süre sonra gerçekleştirdi ve nesneyi tanıdıkları görüldü. Aynı saatte eğitilen fareler 24 saat sonra test edildiğinde ise objeyi tanıyamadılar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gençlerde unutkanlığa yol açan 10 neden

Unutkanlık artık gençlerde de sık rastlanan bir durum. Uzmanlar genç yaşlarda görülen “bellek fonksiyon bozukluğu”nun nedenlerini sıraladı…
Devamını oku...
Yaşam

Unutkanlıkla başı dertte olanlara 10 çözüm

Unutkanlık genelde yaşlılıkla bağdaştırılır, ama Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne göre , uykusuzluk, aldığınız ilaçlar ya da alkol tüketimi bile unutkanlığa sebebiyet verebilir. 
Devamını oku...
Yaşam

Unutkanlığı önlemek için 9 tüyo

Günlük yaşamın hareketliliğinden kaynaklanan küçük hafıza sorunlarından, birkaç püf noktasına dikkat ederek kurtulmak mümkün.
Devamını oku...