Çay bardağına demden önce su koyun! Çünkü... - Azınlıkça
Yaşam

Çay bardağına demden önce su koyun! Çünkü…

Çay bardağına demden önce su koyun! Çünkü...

Çay farklı tat ve aromalarıyla hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. Peki, çay demlerken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Günde üç fincan çay, kardiyovasküler hastalıklarda ölüm oranını ve kalp krizi geçirme riskini %10-12 azaltıyor. Düzenli çay içenlerin kan yağlarında azalma oluyor.

Çok zengin bir florür kaynağı olan çay, diş çürümesinin önlenmesine yardımcı olyor, aynı zamanda dişlerdeki asit erezyonuna karşı da etki gösteriyor.

Çay temiz su ile yapılmalıdır. Klorlu suyla çay iyi olmaz. Porselen demlik tercih edilmelidir. Madeni ve alüminyum demlikte iyi çay demlenmesi zordur.

Su tam kaynama noktasındayken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır. Demliğe aktarılırken kaynamanın durması, 100 C’tan birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik, çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve demleme bölümün de ki su kaynatılmamalıdır. Çayın demleme süresi, siyah çayda 10-15 dakikadır.

Peki çay nasıl servis yapılmalı? Benimsediğimiz yöntemin tam aksine, bardağa önce kaynamış su koymalısınız.

Yani, bilinen alışkanlığınızı tam tersine çevirmelisiniz.

Kaynamış suyun demin üzerine konması, demin sıcaklığının birdenbire artmasına neden olur. Bu da, çayın içindeki faydalı maddelerin parçalanıp dağılmasına yol açar.

İçeceğiniz çayın sıcaklığı hiçbir zaman 60 derecenin üzerine çıkmamalıdır.

Çayınızı mümkünse şekersiz için. Çaya doğrudan katılan şeker çaydaki kimi faydalı maddeleri yok ediyor. (Mahmure)

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et