Kıran: Yunanistan Batı Trakya'da ‘Türk’ kelimesine tahammül bile edemiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kıran: Yunanistan Batı Trakya’da ‘Türk’ kelimesine tahammül bile edemiyor

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Mora Katliamı ve Anadolu’da Yunan Mezalimi Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, “Her gün yeni bir saçmalıkla ve faşizan uygulamayla karşı karşıya kalıyor Batı Trakya Türk azınlığı” ifadelerini kullandı. 

Türk Tarih Kurumunca (TTK) Ege Üniversitesi’nin (EÜ) ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumda konuşan Kıran, “Türk kelimesine tahammül dahi edemeyen bir ülkeden bahsediyoruz. Bugün İskeçe Türk Birliği’ne gittiğiniz zaman derneğin tabelasını göremezsiniz. Tabela sökülmüştür. İsminde ‘Türk’ kelimesi var diye tabela sökülmüştür” dedi.

Kıran, “Bugün okula gitmekten men edilen çocuklar var. Batı Trakya’dan bahsediyoruz. Lozan Barış Antlaşması’yla Batı Trakya Türk Azınlığı’nın teminat altına alınmış hakları çiğneyen ve bunu dünyanın gözü önünde yapan bir ülkeden bahsediyoruz. Azınlığın kendi seçtiği müftülerini tanımayan bir AB üyesi ülkeden bahsediyoruz. Cuma namazı kıldırdı diye, cenaze namazı kıldırdı diye yargılanan bir ülkeden bahsediyoruz. Bunların hepsi bugün medeniyetin beşiği diye addedilen bir ülkede cereyan ediyor. Camilerimizin, ibadethanelerimizin eksikliği hak getire” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran sözlerini şöyle sürdürdü:

“İsminde Türk kelimesini duymaya bile tahammül edilemeyen derneklerimiz var. Bakın İskeçe Türk Birliği’nden bahsediyorum. Üstüne basa basa söylüyorum; İskeçe Türk Birliği. İskeçe, Yunanistan’ın bir şehri. İsminde ‘Türk’ kelimesi var diye bir sivil toplum kuruluşuna tahammül bile edilemiyor. Bugün, İskeçe Türk Birliği’ne gittiğiniz zaman derneğin tabelasını göremezsiniz. Tabela sökülmüştür. İsminde ‘Türk’ kelimesi var diye tabela sökülmüştür. Türk kelimesine tahammül dahi edemeyen bir ülkeden bahsediyoruz. Bunu bütün topluma mal etmek istemiyoruz elbette. Çünkü biz Türkiye’de Rum Ortodoks azınlığımızla son derece barış ve huzur içinde yaşamanın önemini de idrak ediyoruz. Her zaman Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlığın mutluluğu ve refahı için de çalışmayı bir görev addediyoruz. Bu konuda en cesur adımları yine Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 20 yılda hayata geçirdik. Bunu da gururla anlatıyoruz. Türkiye’nin de karşı karşıya kaldığı her badirede de Rum Ortodoks azınlığın ne kadar sorumlu ve duyarlı bir tavır ortaya koyduğunu da gururla takip ediyoruz. Ama aynı özgüven ve aynı yaklaşım Yunanistan tarafından Batı Trakya Türk azınlığına gösterilmiyor. Her gün yeni bir saçmalıkla ve faşizan uygulamayla karşı karşıya kalıyor Batı Trakya Türk azınlığı. Bunu neyle izah edeceksiniz? Hani demokrasinin beşiğiydiniz? Hani demokrasi ve medeniyeti inşa etmiştiniz? Nerede özgürlüğünüz? Sizin özgürlüğünüz tabii ki kendi komplekslerinizin ürünü olan politikaları dikte edebileceğiniz sınıra kadar.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...