Yatağa gitmeden önce yapmamanız gereken 10 şey - Azınlıkça
Yaşam

Yatağa gitmeden önce yapmamanız gereken 10 şey

İstatistiklere göre, insanların neredeyse% 27’sinin uykuya dalmak ile ilgili kalıcı sorunları var, ve % 73’ü ise ara sıra bu problemle karşılaşıyor.

Tahmini okuma süresi 5 dakika

Bununla birlikte, kalitesiz uykunun nedenleri, her zaman sağlık problemleri ile ilgili değil. Bize normal görünen bazı akşam alışkanlıkları, aslında uykumuzu olumsuz olarak etkileyebiliyor ve hatta uykusuzluğa yol açabiliyor.

Brightside’taki habere göre, iyi bir gece uykusu çekmek istiyorsanız, yatağa girmeden önce yapmayı bırakmanız gereken 10 şey.

10. Tûtûn mamülleri içme

Tıpkı kafein gibi, nikotinin de vücudumuzda uyarıcı etkisi var. Nabız sayısı ile kan basıncını artırır ve beyin aktivitelerini tetikler. Bunlar sağlıklı uykuya katkı sağlamaz. Uyusanız bile, uykunuzun kalitesi tatmin edici olmaz: Muhtemelen tûtûn mamülleri içenler, içmeyenlere göre daha çok uykusuzluktan muzdarip.

Bırakmak istemiyorsanız, yatağa girmeden 1,5-2 saat önce içmemeye çalışın. Böylece, daha çabuk uykuya dalacaksınız ve uykunuz daha sağlıklı olacak.

9. Egzersiz yapma

Daha hızlı uykuya dalmamızı sağladığı ve stresi azalttığı için, egzersiz genellikle uyku üzerinde olumlu bir etkiye sahip. Bununla birlikte, bu sadece yatağa gitmeden 3-4 saat (hatta 6 saat) önce egzersizi tamamlarsanız işe yarar.

Ve eğer spor salonundan yeni geldiyseniz ve doğrudan yatağa giderseniz, uyarılmış vücudunuz uyumanıza izin vermez, özellikle sinir sisteminizi canlandıran sıcak bir duş alırsanız.

8. Su İçme

Yatmadan önce, az miktarda sıvı içilmesi vücudunuz için iyi. Ama eğer çok fazla su içerseniz, gece muhtemelen uyanırsınız ve sabah göz altı torbalarınız olur.

Bu akşamları su içmeyi bırakmak zorundasınız anlamına gelmez: Sadece, benzer sorunlara yol açmayacak uygun sıvı miktarını denemeniz ve bulmanız gerekir. Genel olarak doktorlar, çoğu insan için 1,5 bardak suyun ölçü olarak kabul edilebileceğini söylüyor.

7. Şekerleme yapma

Doğru zamanı seçerseniz, kısa süreli uyku da egzersiz gibi uykunuz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Geceleri iyi uyuyabilmek için 13:00 ile 16:00 arasında şekerleme yapabilirsiniz. Ve eğer akşamları şekerleme yaparsanız, günlük rutininizi bozarsınız. Yani bu, geceleri daha zor uykuya dalacaksınız demek.

Bununla birlikte, gün içinde yapılacak bir şekerleme bile gece uykunuzu berbat edebilir. Şekerlemeden en iyi şekilde yararlanmak için, her gün aynı saatte uyuyun ve 1,5 saatten daha fazla uyumayın. Bu arada, uykusuzluktan muzdarip olan insanlara, şekerleme yapmalarından kaçınmaları tavsiye edilir.

6. Yaratıcı etkinliklerde bulunma

Sanat genellikle dinlenmek için iyi bir yol olarak kabul edilir, ancak yatağa gitmeden önce ihtiyaç duyduğunuz dinlenme şekli konusuna geldiğinizde bu tamamen doğru değil. Şayet resim yapar, yazı yazar ve bir enstrüman çalarsanız, beyniniz çok aktif olacaktır. Bu yüzden gece geç saatlere kadar uyanık kalırsanız, sabaha kadar uyanık kalmak zorundasın.

Yaratıcı aktiviteler çok çaba gerektirir. Sakinleşmek için, beynin biraz zamana ihtiyacı var. Bu yüzden, yatmadan bir saat önce herhangi bir büyük beyin aktivitesinden kaçınmak daha iyi: Bunun yerine kitap okuyabilir veya meditasyon yapabilirsiniz.

5. Elektronik cihazların kullanılması

Uykunuz için kötü olan ışığı yaydıkları için dizüstü bilgisayarınızı ve telefonunuzu kapatmanız öneriliyor. Ayrıca yatmadan önce kitap okumak için telefon kullanılmasından sakınmak da daha iyi. Bunun yerine, basılı kitapları ve uykunuz ile gözleriniz için daha az zararlı olan özel bir elektronik cihazları tercih edin.

Ayrıca, akşamları çalışmayı da bırakmalısınız, aksi takdirde yatakta birkaç saat geçirmek ve tüm görevleri düşünmek için büyük bir şansınız olacak. Bunun yerine, zihninizi temizleyin, yarın için bir plan oluşturun ve bunu not edin.

4. Hap Alma

Eğer uykuya dalamamaktan korkuyorsanız, sadece uyku hapları alabilirsiniz. Günün ilk bölümünde diğer ilaçları almak daha iyi. Bazı antidepresanlar uyku haplarının etkisine sahip ve bazıları sinir sistemimizi daha fazla uyarır. Bu arada, ağrı kesiciler de sağlıklı uykuya katkıda bulunmaz.

Eğer bazı hapları almanız gerekiyorsa, bunu yapmak için en uygun zaman hakkında bir doktora danışın. Ayrıca, bu ilaçların çoğu uyku düzensizliğine yol açtığı için tüm yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

3. Heyacanlı Olma

Heyecanlı duygular düzgün uykuya katkı sağlamaz. Yatağa gitmeden önce haberleri izlemek veya internette birisiyle tartışmak isterseniz, uykuya dalamazsanız şaşırmayın. Daha da masum şeyler bile uyku düzensizliklerine yol açabilir: Örneğin, korkutucu ya da üzücü bir kitap. Önemli bir futbol maçı ya da bir arkadaşla ilginç bir sohbetten sonra çok heyecanlı olabilmenizden dolayı, bu durumda olumlu duygular yatağa gitmek için iyi değildir.

Yatağa gitmeden önce zihninizin sakin ve rahatlamış olduğundan emin olmalısın. Yatağa gitmeden en az bir saat önce güçlü duygulara neden olacak bir şeyle uğraşmamaya çalışın.

2. Sıcak Duş Alma

Çoğu insan sıcak bir duşun iyi bir uykuya katkı sağladığını düşünüyor. Bununla birlikte, doktorlar aslında sıcaklık farkının uykuya dalmamıza yardımcı olduğunu ispatladılar. Bu fark artıkça, daha çok uyumak istiyoruz. Bu yüzden çok enerjik iseniz, soğuk veya sıcak bir duş alın.

Yüksek su sıcaklığı, üst deri tabakalarına kan akışını tetiklediği için uyku ile ilgili sorunlara neden olur ve ten rengini etkiler. 10 dakikadan fazla sıcak bir duş alırsanız, doğal yağ tabakasını çıkarırsınız ve cildiniz daha hassas hâle gelir.

1. Evcil hayvanlarla Uyuma

Birçok evcil hayvan sahibi, onlarla birlikte uyumayı sever ve bu iyi bir şey değil. İlk olarak, hayvanların uyku düzeni, insanlarınkinden farklı. Evcil hayvanların uykusu daha kısa ve insanlardan daha sık pozisyon değiştirirler.

İkinci olarak, hayvanlara alerjiniz olmasa bile, deri parçacıkları ve tüyler sağlığınızı ve uykunuzu olumsuz olarak etkileyebilir. – ahval

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Uykuda Işıklar Açık Olursa Sağlık ve Ruh Halinizi Nasıl Etkiler?

Birçok insanın yatak odasında ışıkları açık bırakarak uyumasının sağlık ve ruh halimiz üzerinde olumsuz etkileri olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Devamını oku...
Yaşam

Çocukların Saat 9'da Uyumasının Üç Önemli Nedeni

Ebeveynler, çocuklarının iyi bir eğitim almasını, sağlıklı olmasını ve mutlu bir hayat sürdürmesini ister. Ancak genellikle gözden kaçırılan bir detay var: Uyku düzeni.
Devamını oku...
Yaşam

Hava çok sıcakken iyi bir gece uykusu için en iyi ipuçları

Çok sıcak olduğunda büyük bir sorun, bütün gece klimadan donmadan ve onsuz terlemeden ve kırılmadan iyi uyuyabilmektir.
Devamını oku...