Yunanistan'da Koyun ve Keçi Sütü Fiyatlarında Düşüş Var mı? Sektördeki Usulsüzlükler Mercek Altında - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Koyun ve Keçi Sütü Fiyatlarında Düşüş Var mı? Sektördeki Usulsüzlükler Mercek Altında

ağılda koyun sürüsü

Yunanistan‘da koyun ve keçi sütü üreticileri, son dört yıl boyunca (2020-2023), fiyatlarında kısmi düşüşler yaşadı. Bazı bölgelerde üretici fiyatlarının, genel ortalamanın altında kaldığı gözlemleniyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanı Lefteris Avgenakis, Girit ve Kiklades Eyaleti hariç, ülke genelinde koyun sütü için %20, keçi sütü için ise %10 oranında bir düşüş yaşandığını belirtti.

Sektörde Devam Eden Kontroller

Gıda Kullanımı ve Teknolojisi Müdürlüğü – Süt ve Süt Ürünleri Kullanımı Dairesi’nin sürdürdüğü kontroller, süt sektöründe usulsüzlük ve ihlallerin önüne geçilmesi amacıyla kesintisiz olarak devam ediyor. ARTEMIS dijital platformu, sadece çiğ süt değil, aynı zamanda tüm süt girdilerini kayıt altına alarak, sektördeki şeffaflığın artırılmasına çalışıyor.

Süt İthalatı ve Yerelleştirme İhlalleri

Yunanistan‘da süt ithalatı ve yerelleştirmeyle ilgili olarak tespit edilen ihlaller, sadece süt ile sınırlı kalmıyor. Beyaz peynir ve diğer peynirlerin, inek sütüyle karıştırılması, yanı sıra diğer süt hammaddelerinin ve bitmiş ürünlerin, özellikle peynirlerin, ‘Yunan ürünleri’ olarak pazarlanması, sektördeki önemli sorunlardan biri olarak öne çıkıyor.

Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, kontrol mekanizmalarını güçlendirme konusunda teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanmaya devam ediyor. Elektronik faturalama ve yeni sistemlerle entegrasyon, gecikmelerin azaltılması konusunda önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıca, ELGO DIMITRA tarafından yürütülen kontrollerle, usulsüzlük ve ihlallerin tespiti durumunda, AB ve ulusal mevzuata uygun olarak idari yaptırımlar uygulanıyor.

2020-2023 döneminde, peynir ürünleriyle ilgili toplam 86 vaka, usulsüzlük ve ihlallerin incelenmesi için Üst Komite’ye sevk edilmiş durumda.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...