Yunanistan'dan Gazze'ye İnsani Yardım - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’dan Gazze’ye İnsani Yardım

Atina, 4 KasımYunanistan‘ın, hafta başında Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardım gönderme planlarına dair detaylar ortaya çıktı.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait C-130 uçağı, yaşamsal önem taşıyan ilaçlar, su ve gıda gibi temel ihtiyaç malzemeleri ile 6 Kasım Pazartesi sabahı Gazze‘ye hareket edecek. Bu adım, bölgedeki insani krize Yunanistan’ın yanıtı olarak görülüyor.

Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis’in Parlamento’daki açıklamaları, Yunanistan‘ın Ortadoğu politikasında insani kaygıların öncelikli olduğunu vurguladı. Gerapetritis, “Yunanistan, kendi başına ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla yapılan yardımların üzerine, Gazze halkına ulaştırılmak üzere ek insani yardımları başlatmıştır,” dedi.

Gerapetritis’in ifadesine göre, Yunanistan ayrıca Gazze‘ye insani yardım koridoru açılması için Güney Kıbrıs ve Fransa hükümetleriyle danışmalar yürütüyor ve İsrail ile de bu koridorun engelsiz işleyişi için görüşmeler yapıyor. Ancak, bölgede güvenli bir liman olmamasının bu girişimin önündeki teknik zorlukları arttırdığını belirtti.

Yunan Dışişleri Bakanı, BM kararında Yunanistan‘ın tutumunun “son derece yaratıcı” olduğunu savunurken, iki muhalefet milletvekilinin eleştirilerine yanıt verdi. SYRIZA’dan Sia Anagnostopoulou ve Plevsi Eleftherias’tan Aleksandros Kazamia, hükümetin İsrail politikasını sert bir dille eleştirdiler. Anagnostopoulou, Yunanistan‘ın BM’deki Filistin kararına çekimser kalmasını ve hükümetin Filistin sorununu Hamas’ın eylemleriyle başlatmış gibi göstermesini eleştirdi.

Kazamisa, AB’nin Filistin politikasını ve Yunanistan‘ın Gazze‘ye yönelik insani ateşkesi öngören BM kararında çekimser kalmasını kınayarak İsrail’in Gazze’deki harekatlarını “etnik temizlik ve soykırım” olarak nitelendirdi ve BM kararının Hamas’ın eylemleri ile dengelemeye çalışmanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Gerapetritis ise Yunan hükümetinin “aktif ve yaratıcı” dış politikasını sürdüreceğini, mevcut durumun olağanüstü olduğunu ve uluslararası hukuk çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, uluslararası hukuk ve insani yardıma yönelik bir dış politika izleyeceklerini ve gerilimi azaltmak için çaba göstereceklerini ekledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...