AB Zirvesi'nden İsrail'e Net Çağrı: 'İnsani Geçişlere İzin Verin' - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB Zirvesi’nden İsrail’e Net Çağrı: ‘İnsani Geçişlere İzin Verin’

Brüksel’de toplanan 27 AB ülkesinin liderleri, Gazze Şeridi’nde devam eden çatışmalar ve insani kriz karşısında İsrail’e “insani yardım geçişlerine izin verilmesi” konusunda ortak bir çağrıda bulundu.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

AB liderlerinin iki günlük zirvesi, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları ve İsrail’in Gazze’ye yönelik hava operasyonlarının 20. gününde gerçekleşti. İsrail’e verilecek destek mesajının kapsamı konusunda zirve öncesinde görüş ayrılıkları yaşandı. Ancak, sonuç bildirgesinde liderler İsrail’den “hızlı, güvenli ve engelsiz geçişlere” izin vermesini istedi.

‘Ateşkes’ ve ‘İnsani Ara’ Tartışması

Zirve öncesinde AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in hazırladığı taslakta “insani ara” ifadesine yer verilmesi, Almanya’nın da aralarında olduğu bazı AB ülkelerinin tepkisini çekti. Tartışmaların ardından “insani koridorlar ve aralar” ifadelerine yer verildi.

AB İçindeki Tutum Farklılıkları

Zirvede, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarında sivillere yönelik hak ihlalleri konusu da tartışmalara yol açtı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İsrail’in temelde desteklenmesi gerektiğini vurgularken, Belçika Başbakanı Alexander de Croo Gazze’nin abluka altına alınmasını eleştirdi.

Geleceğe Dair Çağrılar

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin ortak bir tutum benimsemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu güçlere karşı sunulacak en iyi argüman bizim birliğimizdir” dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Filistin Dışişleri Bakanı Atina'da - Gerapetritis ile Görüşme

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki bugün Atina’da olacak. Yunan mevkidaşı ile yapacağı görüşmenin ardından ortak açıklama yapması bekleniyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gazze'de 4 Günlük Ateşkes Başladı: İnsani Ara ve Rehine Takası Anlaşması

Gazze Şeridi’nde yaşanan gerginliğe dört günlük bir mola veriliyor. Bugün sabah 08.00 itibariyle başlayan ateşkes, hem Gazze’nin kuzeyini hem de güneyini kapsayacak.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe'de Filistin Dayanışması İçin Eylem Düzenleniyor

İskeçe kentinde, Filistin halkıyla dayanışma amacı taşıyan bir konser etkinliği düzenlenecek.
Devamını oku...