Devlet Destek Verince... Güneş Enerjili Su Isıtıcılarında Fiyat Artışı Gözlendi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Devlet Destek Verince… Güneş Enerjili Su Isıtıcılarında Fiyat Artışı Gözlendi

Yunanistan‘da hükümetin eski elektrikli termosifonların geri verilmesi şartıyla güneş enerjili su ısıtıcıları alımı verdiği yüzde 60’a varan destek ürünlerde yaşanan zamlardan dolayı fiyatları değiştirmedi.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunanistan Tüketiciler Çalışanlar Sendikası (EKE) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, güneş enerjili su ısıtıcılarına yönelik devlet desteğinin (sübvansiyonunun) başlamasının ardından ürün fiyatlarında artış yaşanıp yaşanmadığını belirlemek amacıyla bir örneklem anketi gerçekleştirildi.

EKE tarafından alınan bilgilere göre; 56 farklı çevrimiçi mağazadan ve 60 farklı üründen rastgele seçilerek oluşturulan örneklem grubu üzerinde yapılan anketin ilk bölümü 10 Ekim ve 10 Kasım 2022 tarihleri arasında tamamlandı. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, 10-11 Mayıs 2023 tarihleri arasında ürün fiyatlarındaki değişiklikler göz önünde bulundurularak bir inceleme yapıldı. Araştırma süreci, 18 Ekim 2023’te gerçekleştirilen elektrik mağazalarının fiyat analiziyle tamamlandı.

Araştırmadan çıkan istatistiksel sonuçlar şu şekilde:

  • 10 Mayıs 2023 tarihinde incelenen ürünlerin yarısında fiyat artışı tespit edilirken, bu oran 18 Ekim 2023’te %61,66’ya yükseldi.
  • Fiyat artışının en yüksek olduğu oran %78,81 iken, en düşük artış oranı %1,94 olarak kaydedildi.
  • 10 Mayıs 2023’te fiyatı artan ürünlerde ortalama artış %14,09 olarak belirlenirken, 18 Ekim 2023’teki ortalama artış oranı %17,82 oldu.

Bu sonuçlar, güneş enerjili su ısıtıcılarına olan talebin artmasının ürün fiyatlarında artışa neden olduğunu gösterirken vatandaşlara finansal desteğin pek de işe yaramadığı izlenimini oluşturdu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...