Dizel Krizi: Yetersiz Arz ve Yüksek Fiyatlar Ekonomiyi Tehdit Ediyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dizel Krizi: Yetersiz Arz ve Yüksek Fiyatlar Ekonomiyi Tehdit Ediyor

Dünya genelinde dizel yakıt arzının yetersizliği, enerji fiyatlarında hızla artan bir krize yol açıyor. Vadeli petrol fiyatları yükselirken, dizel fiyatları hızla artıyor ve ekonomileri olumsuz etkiliyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

ABD’de dizel fiyatları, Perşembe günü yılın bu döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 140 doları aştı. Avrupa’da ise dizel fiyatları yazdan bu yana %60 arttı.

Bu sorunun temel nedeni, dünya genelindeki petrol rafinerilerinin yeterince dizel üretememeleri. Bu durum, yeni bir enflasyonist dalgaya neden oluyor ve endüstriyi ve ulaşımı besleyen bir yakıt olan dizelin talebini karşılayamamanın ekonomik etkilerini artırıyor.

Dizel krizi daha da kötüleşebilir, çünkü Suudi Arabistan ve Rusya gibi büyük petrol üreticileri ham petrol üretimini kısıtlıyorlar. OPEC+ ittifakının liderleri olan bu iki ülke, yakıt talebinin arttığı bir dönem olan yılsonuna kadar bu kısıtlamaları uzatacaklarını açıkladılar.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol piyasası direktörü Toril Bosoni, “Kış ayları öncesinde piyasada, özellikle de damıtılmış ürünlerde sıkışıklığın devam ettiğini görme riskimiz var,” dedi. “Rafineriler talebi karşılamakta zorlanıyor” dedi.

Küresel rafineri filosu aylardır düşük üretimle mücadele ediyor. Kuzey Yarımküre’deki sıcak hava dalgası, birçok tesisi normalden daha yavaş çalışmaya zorladı ve stokları daralttı.

FGE danışmanlık şirketinin rafine ürünler müdürü Eugene Lindell, “Sorunun temelinde arz yatıyor,” diyor ve ekliyor: “Avrupalı rafineriler de bu yaz öngörülemeyen yaygın kesintiler nedeniyle arzlarını artıramadılar ve bu da kış öncesinde stokların sıkışık kalmasına neden oldu.”

Dizel sıkıntısının önümüzdeki aylarda hafifleyebileceğine dair bazı umutlar var. Soğuk kış aylarına yaklaştıkça rafineriler üzerindeki hava koşullarına bağlı kısıtlamalar azalacak. Ancak, bazı rafineriler ise yakında yıllık mevsimsel bakıma alınacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Petrol Fiyatlarında Belirgin Düşüş: 35 Dolar Sınırına Yaklaşabilir

Avrupa Brent ham petrolünün fiyatı Mayıs ayından bu yana, ABD ham petrolünün fiyatı ise Haziran ayından bu yana en düşük seviyelerine düşmüş durumda.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dizele devlet desteği şimdilik yok

Yunanistan’da küçük bütçe açığı ve mali imkanların olmasına rağmen, hükümet şu anda dizel benzine litre başına 15 cent’lik devlet desteğini geri getirmeyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa'da yeni benzinli ve dizel otomobiller 2035'te yasaklanıyor

Avrupa Birliği, elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak ve iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışlarının 2035’ten itibaren yasaklanması konusunda anlaşma sağladı.
Devamını oku...