Petrol Fiyatlarında Belirgin Düşüş: 35 Dolar Sınırına Yaklaşabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Petrol Fiyatlarında Belirgin Düşüş: 35 Dolar Sınırına Yaklaşabilir

Avrupa Brent ham petrolünün fiyatı Mayıs ayından bu yana, ABD ham petrolünün fiyatı ise Haziran ayından bu yana en düşük seviyelerine düşmüş durumda.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

27 Eylül 2023’te 96,55 dolar seviyesine ulaşan Brent ham petrolü, o tarihten bu yana %20,45 oranında değer kaybetti. Bu düşüş, ne İsrail-Hamas çatışması ne de OPEC‘nın petrol üretim kesintisi kararının fiyatları yükseltemediğini gösteriyor.

Dün 79,51 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,95 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,15 artışla 78,07 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 72,78 dolardan alıcı buldu.

OPEC’in 30 Kasım’da açıkladığı üretim kesintisi anlaşması da piyasada beklenen etkiyi yaratmadı; bu tarihten itibaren fiyatlar %4,8 oranında daha düştü. Analistler, OPEC kesintilerinin mevcut arz fazlasını hafifletmede yetersiz kaldığını ve fiyatların daha da düşebileceğini belirtiyor.

Fouste, OPEC’in ortak eylemi olmasaydı, piyasadaki petrol miktarının günlük 3,66 milyon varil daha fazla olacağını ve petrol fiyatları için mevcut 75 dolar seviyesinden 30-40 dolara düşebileceğini belirtiyor.

OPEC’de Çatlak

2024 yılına bakıldığında, İran ve Venezüella gibi hızlı üretim artışı yapan ülkelerin kartel içinde çatlaklara yol açabileceği bir senaryo söz konusu. Fouste, ekonomik krizler sırasında kartel disiplinini korumanın zorlaştığına dikkat çekiyor.

Venezüella ve İran, Batı’nın yaptırımları nedeniyle üretimlerini artırıyor. Bu durum, OPEC ve müttefikleri arasındaki dengeleri değiştirebilir ve kartelde grup disiplinini zorlaştırabilir.

ABD’nin Üretim Rekoru ve Diğer Ülkelerin Etkisi

Amerika Birleşik Devletleri’nin günlük 13,2 milyon varille tüm zamanların üretim zirvesine ulaşması ve dünyanın önde gelen petrol üreticisi haline gelmesi de piyasadaki dinamikleri etkiliyor. Guyana ve Brezilya gibi ülkelerden gelen arz artışları da piyasadaki fazlalığı artırıyor.

Piyasa Analizleri

Petrol piyasası uzmanları, mevcut petrol arzının fazlalığına ve OPEC’in günde 5 milyon varil azaltma kararına rağmen, piyasanın bu fazlalığı absorbe etmeye başladığını belirtiyor. Eğer sadece arz-talep durumu analiz edilirse, petrolün 50 dolardan işlem görmesi gerektiği ifade ediliyor.

OPEC’in Tahminleri Sorgulanıyor

OPEC’in 2023 petrol piyasasına ilişkin son raporu, gerçekçi olmayan talep artışı beklentileri nedeniyle sorgulanıyor. Analistler, piyasanın bol miktarda petrol olduğuna dair işaretler verdiğini ve varil başına fiyatların 100 dolar yerine 50 dolar seviyelerine doğru ilerlediğini belirtiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dizel Krizi: Yetersiz Arz ve Yüksek Fiyatlar Ekonomiyi Tehdit Ediyor

Dünya genelinde dizel yakıt arzının yetersizliği, enerji fiyatlarında hızla artan bir krize yol açıyor. Vadeli petrol fiyatları yükselirken, dizel fiyatları hızla artıyor ve ekonomileri olumsuz etkiliyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Akaryakıt fiyatlarını etkileyecek: OPEC kritik kararı duyurdu

Petrol fiyatları otomatik olarak benzin gibi akaryakıt fiyatlarını da etkiliyor. OPEC’ten petrol fiyatlarını etkileyecek karar geldi. OPEC ve OPEC+ grubu 5 Ekim’de aldığı petrol üretiminde günlük 2 milyon varil azaltma kararını sürdürecek. Kararla birlikte akaryakıt fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.
Devamını oku...