AB'de benzinli ve dizel arabaları yasaklayan karar ertelendi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB’de benzinli ve dizel arabaları yasaklayan karar ertelendi

AB üyesi ülkeler, içten yanmalı motorlu yeni otomobillerin satışını 2035 yılından itibaren yasaklamayı öngören düzenlemeyi oylamayı ileri bir tarihe erteledi.

AB Konseyi’ndeki Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) Sözcüsü Daniel Holmberg, üye ülke temsilcilerinin yeni otomobillere ve hafif ticari taşıtlara katı karbon emisyon standartları getirecek düzenlemeyi 7 Mart’ta oylama yerine, daha ileri bir tarihe ertelediklerini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye göre, AB üyesi ülkelerde 2035’ten itibaren satılan bütün yeni otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olması gerekiyor. Böylece 2035’ten sonra AB ülkelerinde benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.

Düzenleme kapsamında, otomobil üreticileri 2035’e kadar karbon emisyonlarını sıfırlamak zorunda kalacak. 2030 yılı emisyon düşürme hedefi otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için yüzde 50 olacak. Ayrıca, bir aracın kullanım ömrü boyunca salacağı karbon emisyonlarının değerlendirilmesi için yeni bir metodoloji geliştirilecek ve emisyon sınır değerleri gerçek kullanımdaki emisyonlarla uyumlu hale getirilecek.

Bu düzenleme, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bir parçası olan “55’e Uyum” paketinde yer alan teklifler arasındaydı. Ancak, bazı AB ülkeleri, Almanya ve İtalya gibi, içten yanmalı motorlu otomobillerin satışının 2035’ten sonra yasaklanmasına karşı çıkıyorlar.

Almanya, bu yasağı desteklemek için AB’nin yenilenebilir enerji ve sentetik yakıtlarla ilgili muafiyetler getirmesi gerektiğini belirtti. İtalya da, sıfır emisyona ulaşmanın elektrikli otomobillerin tek seçenek olmaması gerektiğini savundu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da hala benzinli ve dizel otomobil tercih ediliyor - Elektrikli için erken

Batı Trakya genelinde hala benzinli ve dizel araçların satışı en büyük payı alıyor. Ancak yavaş yavaş hibrit arabalar da satılıyor.
Devamını oku...