Laboratuvarda üretilen tavuk etinin market ve lokantalarda satışına izin 'kapıda' - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Laboratuvarda üretilen tavuk etinin market ve lokantalarda satışına izin ‘kapıda’

Yemek teknolojisi şirketi Upside Foods, gerçek hayvan hücresi kullanarak laboratuvarda ürettiği tavuk etini yakında ABD pazarına sunacak. ABD Gıda ve İlaç Dairesinden onay alan yapay tavuk etinin satışı için çok az adım kaldı.

Teknoloji ve kültür dergisi WIRED’ın haberine göre Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bu kararı hem beslenme alışkanlıkları, sürdürülebilirlik ve et endüstrisi için kilometre taşı olma özelliği taşıyor.

Yapay et üretmeyle ilgili çalışmalar bir süredir hız kazanmıştı. Girişimciler milyarlarca dolarlık fonlar toplayarak küçük ölçekli üretim tesislerinde yapay et üretme denemeleri yaptılar. Başarılı da oldular ancak ürünleri halka satamadılar. Ürünleri ancak az sayıda insan, ‘deneysel olduğunu kabul ederek’ tadabildi. Bir başka deyişle etten herhangi bir zarar görmeleri durumunda sorumlu tutabileceği kimse yoktu.

Çünkü üretilen etler gıda güvenliğinden sorumlu FDA’den onaylı değildi.

Upside’ın ‘tavuğunu‘ piyasa sürebilmesi için iki küçük adım kaldı: Üretim tesisleri için onay almak ve pazara girmeden bir teftiş işareti edinmek. Ancak bu iki işlemin de hızla yapılacağı tahmin ediliyor.

Upside Foods‘un CEO’su Uma Valeti, karardan sonraki açıklamasında “Neredeyse yedi yıldır bugün için çalıştık” diyerek heyecanını belirtti.

Upside Foods’un odağında yalnızca tavuk eti olsa da, farklı girişimler; sığır eti, tavuk, somon ve ton balığı dahil olmak üzere farklı kategorileri üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu kararın ardından diğer şirketler için de yol açılmış görünüyor.

Önce lokantalarda deneyin

Michelin yıldızlı şef Dominique Crenn, Upside Foods’un yetiştirdiği tavukları San Francisco’daki restoranı Atelier Crenn’de servis edeceğini şimdiden duyurdu. Zaten Uma Valeti de insanların tavuğu restoranlarda denemesini tercih ettiklerini söylüyor: “İlk aşamada restoranlar aracılığıyla insanlara ulaştırmak istiyoruz. Şefleri bu konuda heyecanlandırmak bizim için gerçekten çok önemli. İyi yemek yapmayı bilen ve neyi daha iyi yapabileceğimiz konusunda bize geri bildirimde bulunan en iyi ortaklarla çalışmak istiyoruz.”

Laboratuvar eti, bitki bazlı etlerden farklı olarak gerçek hayvan hücreleri içeriyor ve (teorik olarak) gerçek etten bir farkı yok. Hücreler canlı bir hayvandan alınıyor ve biyoreaktörlerde (genellikle büyük çelik tanklar) bölünerek çoğaltılıyor. Hücreler büyüdükten ve yeterli dokuya ulaştıktan sonra hazır hale geliyor.

Şirketler maliyetleri gizli tutsa da bu şekilde et üretmek ucuz değil. Gerçek etin üç katı kadar bir maliyeti olduğu tahmin ediliyor.

Gelecekte tesislerin kilo başına 17 euroya et üreteceği, bunun market ve restoran satış fiyatının çok daha pahalı olacağı düşünülüyor. Fiyatları düşürmek için halka sunulan ilk ürünlerde, laboratuvar etiyle bitki bazlı etin bir karışımı yapılabilir.

Ne zaman yaygınlaşacak?

Yine de piyasaya çıkar çıkmaz herkesin laboratuvar eti tüketeceğini sanmamak lazım. Henüz üretim çok küçük ölçeklerde. Uygun fiyatla yaygın üretim için önümüzde 10-15 yıl olabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da salmonella vakalarında patlama yaşanıyor

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Örgütü (EODY), Ocak-Ağustos ayları arasında ülkede 488 kişide salmonella bakterisi tespit edildiğini duyurdu. Bu, 2015-2019 beş yıllık dönem ortalamasının yüzde 43 üzerindeki bir artışa işaret ediyor.
Devamını oku...
Yaşam

Tavuklara Mozart dinletti: Yumurta sayısının yüzde 20 arttığını iddia etti

‘Doğal yumurta’ hedefiyle tavuk çiftliği kuran ve okuduğu bir haberden sonra verimi artırmak amacıyla hayvanlarına her gün besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın eserlerini dinleten girişimci, yumurta sayısının arttığını öne sürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa'da bugüne kadar görülmemiş büyüklükte kuş gribi salgını yaşanıyor: 50 milyon kümes hayvanı itlaf edildi

Daha önce bu kadar geniş çaplı kuş gribi salgını görülmemişti. Avrupa ülkelerinde bugüne kadar görülmemiş genişlikte yaşanan kuş gribi salgını nedeniyle 50 milyona yakın kuş ve kümes hayvanı itlaf edildi.
Devamını oku...