Avrupa'da bugüne kadar görülmemiş büyüklükte kuş gribi salgını yaşanıyor: 50 milyon kümes hayvanı itlaf edildi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa’da bugüne kadar görülmemiş büyüklükte kuş gribi salgını yaşanıyor: 50 milyon kümes hayvanı itlaf edildi

Daha önce bu kadar geniş çaplı kuş gribi salgını görülmemişti. Avrupa ülkelerinde bugüne kadar görülmemiş genişlikte yaşanan kuş gribi salgını nedeniyle 50 milyona yakın kuş ve kümes hayvanı itlaf edildi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından yayımlanan rapora göre, 2021-2022 verileri, Avrupa kıtasında bugüne kadar görülen en büyük kuş gribi salgınının yaşandığını gösterdi.

Portekiz’den Norveç’in kuzeyine ve Ukrayna’ya kadar tüm kıtada 37 ülkede kuş gribi vakaları görüldü. Kuş gribi vakaları nedeniyle 2 bin 500’e yakın kümes hayvanı, 47,7 milyon kuş ile 3 bin 500 yabani kanatlı itlaf edildi.

Avrupa’nın kuzeybatı kıyılarında kuş gribi nedeniyle yüksek sayılarda deniz kuşu ölümleri kaydedildi.

Özellikle Haziran-Ağustos 2022 döneminde yabani kuşlarda daha önce kaydedilmemiş sayılarda vaka tespit edildiği, bu nedenle evcil kuşlarda da vakaların arttığı belirtildi.

Haziran-Eylül 2022 döneminde ise kümes hayvanlarında görülen kuş gribi vakalarının geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat arttığı, vakaların çoğunun Atlas Okyanusu kıyısında görüldüğü bildirildi.

Avrupa’da kuş gribinin insanlara bulaşma riski ise “düşük” olarak nitelendirildi. Çin’de toplam 5 kişide virüs tespit edildi. Avrupa’da mesleki olarak kuşlarla temaslı kişilerde hastalığın ortaya çıkma ve bulaşma riski ise “düşük ila orta” seviyede değerlendirildi.

Kuş gribi vakalarının göç sezonlarında artmasından dolayı, salgınların büyük olasılıkla çok sayıda ülkeyi geçen yabani kuşları kaynaklı olduğu düşünülüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa'da Rüzgar Enerjisi, Kömürü Geride Bıraktı

Avrupa’da enerji üretiminde önemli bir dönüm noktasına şahit olundu. 2023 yılının son çeyreğinde, rüzgar enerjisi, kömürü geçerek bölgenin en büyük elektrik kaynağı haline geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da salmonella vakalarında patlama yaşanıyor

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Örgütü (EODY), Ocak-Ağustos ayları arasında ülkede 488 kişide salmonella bakterisi tespit edildiğini duyurdu. Bu, 2015-2019 beş yıllık dönem ortalamasının yüzde 43 üzerindeki bir artışa işaret ediyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sivrisineklerden bulaşan hastalıklarda artış riski gözlemlendi

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) yeni verilerine göre, Avrupa’da, 2022’de neredeyse önceki 11 yılda kaydettiği kadar yerel olarak bulaşan Dang Humması vakası kaydedildi.
Devamını oku...