Ukrayna işgalinin 4'üncü günü: Rusya saldırıyı sürdürüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Ukrayna işgalinin 4’üncü günü: Rusya saldırıyı sürdürüyor

Rusya’nın Ukrayna işgalinde dördüncü güne girildi. Çatışmaların Kiev’e yakın bölgelerde sürdüğü görülürken vurulan petrol deposundan yayılan kimyasal dumana karşı uyarıldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatında 27 Şubat itibariyle 4. güne girildi. Kiev, Harkov ve Lugansk’ta petrol depoları ile doğalgaz hatlarının vurulduğu bilgisi gelirken, Rusya’dan Ukrayna ve Belarus ile bir görüşme yapılacağı açıklaması geldi.

12.10: NATO ülkeleri Ukrayna’ya silah yardımı yapacak. Bu kapsamda Hollanda, Alman yapımı tanksavarları Ukrayna’ya gönderecek.

12:00 – SWIFT kararı sonrası Moskova’da bazı oteller erken ödeme istiyor. Bazı Rus bankalarının Ukrayna harekâtına karşı yaptırım olarak SWIFT sisteminden çıkarılması kararı sonrası yarın Rusya’da karmaşa bekleniyor. Bazı oteller yabancı müşterilerinden erken ödeme istedi.

11:16 – Rusya Devlet Başkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Rus heyetin, Ukraynalı yetkililerle müzakere için Belarus’ta olduğunu duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanlığı’nın “Heyetimiz Ukraynalı yetkililerle görüşmek için Belarus’ta” açıklamasına yanıt verdi. Zelenskiy, “Eğer Rusya, Ukrayna’ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı Minsk’te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna’ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım” şeklinde cevap verdi. Zelenskiy, Rusya ile müzakereler için ülkesine saldırıların yapıldığı Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte’yi önerdi.

10:30 – ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya karşı ellerindeki seçeneklerin Üçüncü Dünya Savaşı’nı başlatmak ya da Rusya’ya uluslararası hukuku ihlal etmenin bedelini ödetmek olduğunu belirterek, bu ülkeye geniş çaplı yaptırımlar uyguladıklarını ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Brian Tyler Cohen’in Youtube kanalına verdiği röportajda, kimsenin Rusya’ya karşı uyguladıkları ekonomik ve siyasi yaptırımların aniden sonuç vermesini beklemediğini, bu yaptırımların etkilerinin uzun vadede görüleceğini kaydetti.

Rusya’nın amacının NATO’yu bölmek olduğunu ancak bunu başaramadığını belirten Biden, “NATO’nun bir arada durması bir yana, Finlandiya ve İsveç konusunda olanlara bakın. Putin, istediklerinin tam tersi şeylerin yaşanmasına yol açıyor.” diye konuştu.

10:25 – Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ile Belarus’ta bir görüşme olacağını açıkladı. “Rus heyeti Ukraynalılarla görüşmek üzere Belarus’a ulaştı” diyen Peskov, heyette savunma ve dışişleri bakanlarının yanı sıra devlet başkanlığının da temsilcilerinin bulunduğunu söyledi. Peskov, “Rusya görüşmelere hazır, Moskova şimdi Ukraynalıları bekliyor” dedi.

10:15 – Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ordusuna karşı ‘yurtdışından gelecek gönüllülerle uluslararası lejyon’ oluşturacaklarını söyledi. Zelenskiy, “Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin kilit önemdeki kanıtı olacak” dedi.

10:10 – Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus askerlerinin ülkenin ikinci büyük kenti olan Harkov’a girdiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşchenko, kuzeydoğudaki Harkov’un kent merkezinde ve Hydropark bölgesinde çatışmalar yaşandığını açıkladı. Harkov bölge yönetiminden Oleg Sinegubov da, kentte yaşayanlara sığınakta kalma çağrısı yaptı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya yeni yaptırım kararını açıkladı. Leyen, “İlk olarak, belirli sayıda Rus bankasının SWIFT’den kaldırılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Bu onların dünya çapında faaliyetlerini durduracak ve Rusya’nın ihracat ve ithalatını etkin bir şekilde engelleyecektir” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü işgal hakkında açıklama yaptı. Leyen, “Bizler Putin’in savaş hazinesini kullanmasını engelleyeceğiz. Rus Merkez Bankası’nın varlıklarını nakite döndürmesine engel olacağız. Müttefik ülkeler, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkaracak. Rus oligarklarının finansmanlarının bizim piyasamızda kullanılmasını engelleyeceğiz. Putin Ukrayna’yı yok etme hedefiyle hareket etti ama aynı zamanda yaptığı kendi ülkesinin geleceğini de yok etmek” ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Odessa Ziyareti Sırasında Patlama Endişe Yarattı

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, savaşın yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın Odessa şehrine yaptığı ziyaret sırasında yaşanan patlama nedeniyle endişe yarattı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İvan Savvidis'in Ukrayna'daki Varlıklarına El Konuluyor

Ukrayna devleti, Yüksek Yolsuzluk Mahkemesi’nin kararıyla, Rusya’da Yunan Toplulukları Federasyonu Başkanlığını yürüten ve hem Yunan hem de Rus vatandaşı olan Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis’in malvarlığına el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Vatandaşlar Filistin ve Ukrayna'daki Savaşlar Hakkında Ne Düşünüyor?

Anketin Filistin ve İsrail arasındaki savaşa dair verileri, Yunan halkının yüzde 43.3’ünün tarafsız olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 28.5’i Filistin tarafını, yüzde 22.1’i ise İsrail tarafını destekliyor.
Devamını oku...