Ramazan ne zaman başlıyor, ilk oruç hangi gün tutulacak? - Azınlıkça
Yaşam

Ramazan ne zaman başlıyor, ilk oruç hangi gün tutulacak?

Ramazan ayının başlıyor. Bu sene ilk oruç, 23 Mart 2023’te tutulacak. Oruç tutacak olan Müslümanlar, 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece ilk sahura kalkacak.

Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki fark nedeniyle her yıl Ramazan Ayı başlangıcı bir önceki yıla göre 10 – 11 gün daha erken başlıyor. 2023 yılı dini takvimine göre, bu yıl Ramazan’ın ilk orucu mart ayının son günlerinde tutulacak. Peki, Ramazan ne zaman başlıyor, ilk oruç hangi gün tutulacak?

Mübarek üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı için geri sayım bitmek üzere. Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulduğundan ve Ramazan ayı da ay takvimine göre her sene değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, Ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekmektedir. Ramazan başlangıcı ülkelere göre farklılık gösteriyor.

Takvime göre Batı Trakya’da ilk oruç bu yıl 23 Mart 2023’te tutulacak. Oruç tutacak olan Müslümanlar, 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece ilk sahura kalkacak.

Ramazan Ayı her yıl 30 gün sürmez. Bazı yıllar 29 bazı yıllar ise 30 gün sürer. Bu yıl Ramazan Ayı 29 gün sürecek.

Yılın ilk günü olan 1 Ocak Pazar ile başlayan resmi tatil takvimi, 20 Nisan’daki yarım gün Ramazan Bayramı arifesi tatiliyle devam edecek. Ramazan Bayramı dolayısıyla 21, 22 ve 23 Nisan tatil olacak.

Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi, Ramazanın 27. gecesinde idrak ediliyor. 23 Mart’ta başlayacak olan Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir Gecesi 17 Nisan 2023 Pazartesi günü idrak edilecek.

İslam’da, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, “Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece” kabul ediliyor. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Sağlıklı Bir Ramazan İçin 5 Önemli Öneri

Ramazan, maneviyatın derinleştiği, aile bağlarının kuvvetlendiği ve sofraların bir araya geldiği müstesna bir aydır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Vakıflar İdaresi iftar yemeği dağıtıyor

Gümülcine Vakıflar İdaresi yönetimi geleneksel hale getirdiği Ramazan’da iftar yemeği dağıtımına bu sene de devam ediyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da futbol maçında oruç açtılar

Yunanistan’da Olympiakos ile PAS Giannena arasında oynanan kupa maçının 60. dakikasında ev sahibi ekibin iki futbolcusunun kenara gelip oruç açması dikkat çekti.
Devamını oku...