Orucu neler bozar? - Azınlıkça
Yaşam

Orucu neler bozar?

Oruç, İslam dini tarafından belirlenen belli gün ve saatlerde yiyecek, içecek, eşiyle ilişki, kaba ve kötü sözlerden uzak durarak tutulan bir ibadettir.

Bazı durumlarda orucun bozulması söz konusu olabilir. İşte orucu bozan durumlar:

  1. Yemek yemek: Oruçlu iken yemek yemek orucu bozar. Yeme içme, orucun amacını ve hikmetini zayıflatır ve bu nedenle oruç bozulur.
  2. İçki içmek: Alkol veya diğer içeceklerin içilmesi orucu bozar. Oruçlu kişi, içki içtiği takdirde orucunu bozmuş olur.
  3. İlişkiye girmek: Oruçlu kişi, nikahlı, nikahsız veya evlilik dışı herhangi birisiyle ilişkiye girer ise orucu bozulur. Cünup olursa orucu bozulur. Bu nedenle oruçlu kişilerin bu tür eylemlerden kaçınması gerekir.
  4. Kanama: Kanama, vücudun zayıflamasına neden olabileceğinden orucu bozar. Örneğin, adet veya doğum kanaması gibi kanamalar orucu bozabilir.
  5. Kusma: Bilerek veya istemeden kusmak, orucun bozulmasına neden olabilir. Ancak, yalnızca küçük bir miktar kusma durumunda oruç bozulmaz.
  6. İsteyerek yemek yemek: İsteyerek yemek yemek orucu bozar. Bu nedenle oruçlu kişilerin bilerek yemek yememeleri gerekiyor.
  7. Tûtûn mamülleri içmek: Tûtûn mamülleri içmek, orucu bozan bir eylemdir.
  8. Tıbbi nedenler: Bazı tıbbi nedenler, orucun bozulmasına neden olabilir. Örneğin, ilaç almak veya aşırı yorgunluk veya hastalık durumlarında oruç bozulabilir.

Bu nedenlerle, oruç tutarken, orucu bozan durumlar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Oruçlu kişiler, oruçlarını korumak ve ibadetlerini doğru bir şekilde yerine getirmek için bu durumlardan kaçınmalıdır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.