NASA’dan evinizdeki havayı ve zihninizi temizleyen 11 bitki - Azınlıkça
Yaşam

NASA’dan evinizdeki havayı ve zihninizi temizleyen 11 bitki

çiçek

Evlerimizde hepimiz temiz hava solumak istiyoruz. Özellikle kapalı ortamlarda havadaki oksijen azalır ve rahatsız edici kokular artıyor.

Evlerimizde odaların kapısı kapatıldığında havanın ağırlaştığı ve koktuğu malum.

NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), odanızdaki kirli havayı temizleyecek ve zihninize iyi gelecek 11 bitki önerisinde bulunuyor.

Ceotudent’in haberine göre NASA’nın önerdiği 11 bitki şöyle:

Duvar sarmaşığı bitkisi

İrlanda Orman Sarmaşığı olarak geçen, alanlarımıza bahçe hissi veren bu bitkinin özelliği kirli gazları temizlemesidir. Orta seviyede güneşi seven duvar sarmaşığı gölge ve rüzgâra karşı olan bir yerde yetiştirmek gerekmekte.

Kurdele çiçeği bitkisi

Kökten uca doğru büyürken dallarından yeni çiçekler çıkaran kurdele çiçeği, her koşulda yetişebilme özelliğine sahiptir. Alandaki formaldehiti, ksileni ve karbonmonoksiti temizler. Özellikle iş hayatı yüksek tempolu biriyseniz kolay bakımı ile tercih edeceğiniz bitkiler arasındadır.

Cüce hurma palmiyesi bitkisi

Mevsimsel olarak bakımı değişmeyen sürekli nem isteyen ve yarı gölgede konumlandırılması gerekilen bitki türüdür. Stresli bir işe sahipseniz, havadaki formaldehiti ve ksileni temizleyen cüce hurma palmiyesi baş ağrısını da gidermekte de önemli bir etkiye sahiptir.

Çin herdemyeşili bitkisi

Havadaki formaldehiti ve benzeni temizleme özelliğine sahiptir. Kapalı alanlarda rahat yetiştirilen bu bitki, bol nem isteyerek yaşam alanınıza asillik katmaktadır.

Çim zambağı bitkisi

Trikloretilen, amonyak ve ksilen emme özelliğine sahip olan çim zambağı gölge de yetiştirilmesi gereken bir bitki türüdür. Harika bir renge sahip olan bu bitki evimize renk katacağı gibi solunan havayı direkt temizlemesiyle de yaşam alanına ferahlık katıyor. Yavaş büyümesi ile bilinen bitki gölgelik alanda yetiştirilmesi gereken türdür.

Kasımpatı bitkisi

Renk cümbüşüne ev sahipliği yapan çok bilinen bir bitki türüdür. Havada ki beş kimyasalı; Benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen ve amonyağı temizleyen kasımpatı evimizin baş köşesini hak ediyor. Oda sıcaklığında yetiştirilmesi gereken kasımpatı direkt olarak gün ışığına maruz kalmamalı.

Paşa kılıcı (Sansevieria) bitkisi

Yaşam alanımızdaki trikloretileni, formaldehiti, benzeni ve ksileni absorbe ederek temizleyen bitki türüdür. Bakımının kolaylığı ile susuzluğa dayanıklı olan bitki önemli bir oksijen kaynağıdır. Genelde ofislerde tercih edilen bitki olan dekoratif özelliği ile sıkça tercih edilmekte.

Dracaena – Marginata bitkisi

Her mevsim oda sıcaklığında yetişen bitki türüdür. Yaşam alanını benzen, trikloretilen ve ksilenden temizler. Dikkat edilmesi gereken tek nokta kedi ve köpek üzerinde olumsuz etkilere sahip.

Flamingo çiçeği (Antoryum) bitkisi

Nemli havayı çok sevsen Flamingo çiçeği, çok soğuk ortamda kalmamalıdır. Yaşam alanını sevdiği zaman havadaki amonyağı, formaldehiti ve ksileni temizlemektedir.

Barış Çiçeği bitkisi

Zarifliği ile göz kamaştıran barış çiçeği alanlarımızın en güzel köşesinde yer alıyor. Benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak temizleme konusunda ciddi etkilere sahiptir. Ev ortamını seven barış çiçeği, ilkbaharda ve sonbaharda çiçek açması ile bilinmektedir.

Aşk merdiveni bitkisi

Hızlı büyüme özelliğine sahip olan aşk merdiveni direkt olarak gün ışığına maruz kalmadan aydınlık ortamda yetiştirilir. Yaşam alanınızdaki formaldehit ve ksileni absorbe ederek zararlı gazların yayılmasının engellemektedir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Kediniz için tehlikeli olabilecek 13 bitki

Kedinizle aynı odaya en sevdiğiniz bitkinin bulunduğu bir saksı veya bir buket çiçek koymaya karar vermeden önce, onun için zehirli olmadığından emin olun.
Devamını oku...
Yaşam

NASA: Uzayda yetiştirilen ilk domatesler geldi

NASA’ya göre, uzayda özel koşullar altında yetiştirilen ilk domatesler inceleme için dünyaya geri dönüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tarihin en yakın asteroit geçişi olacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurumu NASA, kamyon büyüklüğündeki bir asteroidin cuma günü Güney Amerika’nın güney ucunun 3 bin 600 kilometre üzerinde görüleceğini açıkladı.
Devamını oku...