Birçok evde bulunan bu çiçek zehirliyor - Azınlıkça
Yaşam

Birçok evde bulunan bu çiçek zehirliyor

ÇİÇEK

Çocukluğumuzdan beri mutlaka bir dönem birlikte yaşadığımız bu bitki sizleri şaşırtabilir.

Resimde gördüğünüz malumunuz neredeyse hepimizin evinde bulunan meşhur ‘ağlayan çiçek’ (Dieffenbachia). Aslında sadece resimde gördüğünüz çiçek de değil, bu çiçeğin benzeri olan akrabaları (genus) da birçok evde bulunmakta.

Ağlayan çiçek, içerisinde bulunan kalsiyum oksalat kristalleri ile özellikle çocuklarda el, dil ve dudaklarda şişme, yanma, ağrı meydana getirebileceği gibi havayolu tıkanıklığı, solunum yetmezliği gibi ciddi klinik bulguları da ortaya çıkarabiliyor. Bu çiçek belirli zamanlarda, özellikle dokunulduğu veya hırpalandığı zamanlarda, saplarından binlerce kristal ok fışkırtıyor. Küçük çocuklar ve evcil hayvanlarda, hırpalanan veya dokunulan yaprak saplarından fışkıran binlerce kristal ok özellikle gözler olmak üzere yaralanmalara sebep olabiliyor.

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Dergisinde de bilimsel yayın olarak yer alan araştırmayı Prof. Ümit Sarıcısı başkanlığındaki Dr.Mert Müslehiddinoğlu, Dr. Murat Sarıcı, U. Melis Akpınar ve Serdar Ümit Sancı bizzat deneyimleyip gözlemlemiş ve bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUYUNUZ

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et