Fast Food zincirlerinin tercih ettiği Kanola Yağı nedir? - Azınlıkça
Yaşam

Fast Food zincirlerinin tercih ettiği Kanola Yağı nedir?

fast food

Kolza bitkisi tohumunun genetiğinin değiştirilmesi ile elde edilen kanola yağı hakkında bilinmesi gerekenler.

Kanola bitkisi aslında kolza’nın kanadalılar tarafından seleksiyon ile ıslah edilmiş halidir ismi de canadian oil plant’ın kısaltılmış halidir.

kolza, binlerce yıldan beri kullanılan ama erusik asit içeriği yüzünden yüksek miktarda kullanılması 1970’lerde sağlık riski nedeni ile haklı olarak uzaklaşılmış bir bitkidir.

ama soğuk iklimde yetişebilmesi ve dönüm başına yüksek yağ veriminden dolayı kanadalılar uzun yıllar süren seleksiyon ile normal kolza yağındaki %2-3 oranındaki erusik asit miktarını doksanların sonunda %0.5’e günümüzde ise %0,01 miktarına düşürüp dünyaya muhteşem bir kültür bitkisi hediye etmiştir. (işte batı bilimine burada müteşekkiriz)

yanma noktası en yüksek bitkisel yağlardan olması sebebi ile en iyi kızartma yağlarından biridir.

bildiğin faydalı bitkisel bir yağdır, biyodizel amaçlı kullanımı dönüm başı yüksek verimi, bakımının, su ihtiyacının az olması, soğuk iklime dayanıklı bir bitki olması, yağ eldesi sonucu yüksek proteinli küspesi yüzünden aranan bir hayvan yemi olması dolayısıyla yağ maliyetinin oldukça düşmesidir.

sanırım kuzey ülkeleri soğuk iklimde olmaları sebebi ile bağımlı oldukları yağlı tohum ve bitkisel yağ üretimi sıkıntıları sebebi ile kanola’yı çok sevdiler. haklı olarak nordik diyetlerinde tüketimi artırmak için tavsiye ediyorlar.

KAYNAK

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et