Kulak temizleme çubuğu ile gelen tehlike - Azınlıkça
Yaşam

Kulak temizleme çubuğu ile gelen tehlike

Kulak temizleme çubuğu neredeyse hepimizin evlerinde bulundurduğu cilt temizlik ürünleri arasında sayılabilir.

Kulak çöpüyle kulağımızı karıştırdığımızda çıkan sarı salgının uzmanlar kulak içinde içinde ömrünü tamamlamış cilt artıkları, yağ ve ter bezleri salgılarının oluşturduğu karışım olduğunu ve her insanda bulunan doğal bir salgı olduğunu söylüyor.

Bu salgı katmanı dışarıdan gelecek partiküllerin kulağa kaçmasını engellediği gibi aynı zamanda enfeksiyonlara karşı koruyucu bir bariyer olarak görev görüyor.

Bu gerçeği göz ardı eden çoğu insan ise kulağının içini temizlemek için kulak temizleme çubuklarını kullanıyor. 

Kulak temizliği için birçok alet olsa da en kolay ve pratiği kulak çöpü gibi duruyor. Fakat kulak çöpü ile temizleme yöntemi düşündüğümüz kadar sağlıklı ve güvenli olmayabilir.

Kulak temizleme çubuklarıyla kulak temizlemek  belki kiri göz önünden kaldırırken aslında çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor.

Ahval’de aktarılan haberde 2019 yılında kayıtlara geçen bir vaka rapora göre, çubukların teşkil ettiği risk oldukça korkutucu. Sağlıklı bir adam, rapora göre çeşitli nöbetlerden ve zihinsel bulanıklıktan şikayetçiydi. Yapılan testler sonucunda adamın kafatasının içinde kulak kirine bağlı bir enfeksiyona rastlanmış.

Rapor edilen vakaya göre, 31 yaşında, sağlıklı görünen bir adam aniden yere yığıldı ve ambulansla hastanenin acil servisine götürüldü. Hastanede birtakım nöbetler geçiren adam, oldukça uykulu ve kafası karışıktı. İlerleyen günlerde baş ağrısı ve bulantı tecrübeleyen adamın hafızası da eskisi kadar güçlü değildi.

Daha sonrasında yıllardır aralıklı şekilde sol kulak ağrısı çektiğini ve duyma kaybı yaşadığını bildiren adamın tehlikeli bir enfeksiyon kaptığı anlaşıldı. Yapılan CT tarama testleri sonucunda adamın kafatasında iltihap dolu bir apse bulundu.

Kulak çubuğunun pamuğu, adamın kulağına sıkıştı. Kanalları tıkayan pamuk sadece ses kaybına ve ağrıya yol açmadı; aynı zamanda kulak kirinin de içeride birikmesine neden oldu. İlerleyen ve gittikçe büyüyen kir sonunda beyni saran dokuya ulaştı ve burada iltihaba neden oldu.

Sıkışan pamuk adamın kulağından çıkarılırken, 8 haftalık antibiyotik kullanımı sonrasında istenen sonuca ulaşıldı. Adamın yaşadığı ciddi nörolojik sorunlar da çözüldü. Kendisi artık kesinlikle kulak temizleme çubuğu kullanmazken, uzmanlar, her zaman bu kadar ciddi olmasa da kulak temizleme çubukların birçok soruna yol açabileceğini belirterek başka hijyen alternatiflerini önermekteler.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Kulak kirinin rengini söyle, sana neyin olduğunu söyleyeyim

Bir çok vücut kirinin olduğu gibi kulak kiri de pek bir sohbet konusu değildir. Ama bu yapışkan madde aslında vücudumuz için çok önemlidir ve sağlığımız hakkında bir çok şey anlatır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kalamaki dahil Yunanistan’da tek kullanımlık plastikler 2021’de piyasadan komple çekiliyor

Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostis Hacidakis 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren tek kullanımlık plastik eşyaların piyasadan çekileceğini duyurdu.
Devamını oku...
Yaşam

Vertigo neden olur?

Çoğu hastanın “baş dönmesi” şeklinde anlatmak istediği vertigonun pek çok nedeni bulunabilir.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kalamaki dahil Yunanistan’da tek kullanımlık plastikler 2021’de piyasadan komple çekiliyor

Worth reading...