Sarımsak alerjiniz olabilir mi? - Azınlıkça
Yaşam

Sarımsak alerjiniz olabilir mi?

Uzmanlar lezzetiyle hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan sarımsak için alerji uyarısında bulunuyor.

Yemeklere inanılmaz bir lezzet katan mucizevi sarımsak bitkisi bazı kişilerde hayatı tehdit eden alerjilere neden olabiliyor.

Faydaları saymakla bitmeyen sarımsak mucizevi bir bitki.

Ancak sarmısak ve türevlerine karşı alerjisi olan kişiler de bulunuyor.

Sarmısak yedikten sonra vücutta aniden başlayan kızarıklık, kaşıntı veya göz-dudak bölgesinde şişme veya kusma gibi şikayetler var ise sarmısak alerjiniz var demektir.

Son yıllarda besin alerjilerinin hem sıklığının hem de çeşitliliğinin arttı. Genetik nedenler dışında çevresel etkenlerin tetiklediği kompleks bir hastalık grubu olan besin alerjisinin gelişmiş ülkelerde çocukların yaklaşık yüzde 5 ila10’unda görülüyor.

Genetik nedenler dışında çevresel etkenlerin tetiklediği kompleks bir hastalık grubu olan besin alerjisinin gelişmiş ülkelerde çocukların yaklaşık yüzde 5 ila10’unda görüldüğünün altını çizen Nacaroğlu, dünya genelinde 2 yaş altı çocuklarda besinlerin en önde gelen anafilaksi nedeni olduğunu aktardı ve “Sarımsak alerjisi nadir görülmesine rağmen tüketimine bağlı anafilaksi gibi hayatı tehdit edici ciddi reaksiyonlar görülebiliyor. Bu konuda çok dikkatli olunması gerekiyor” uyarısında bulundu.

SARIMSAK ALERJİSİNİN KİŞİDE ORTAYA ÇIKARDIĞI BULGULAR

Nacaroğlu, sarımsak alerjisinin kişide ortaya çıkardığı bulgulardan bahsederek, “Kliniğimize sarımsağa alerjisi olduğunu bilmeyen hastalarımız, sarımsak içeren gıda tüketimi sonrası aniden başlayan vücutta yaygın kızarıklık, kaşıntı, gözlerde-dudakta şişme, kusma, öksürük ve hışıltı şikayetleriyle geliyor” bilgisini verdi.

Anafilaksi bulgusu ile gelen hastalara acil müdahalesi yapıldıktan sonra şüpheli besinin bulunması amacıyla gerekli testlerin yapılması gerektiğine dikkati çeken Nacaroğlu, “Eğer sarımsak alerjisi şüphesi var ise kanda sarımsak için özgül alerji düzeyi bakılabilir ve cilt testinde sarımsak proteinine karşı duyarlılık araştırılır.

DİKKATLİ TÜKETMESİ GEREKİYOR

Hastalarımıza anafilaksi gibi hayatı tehdit edici durumlarda kullanılmak üzere adrenalin otoenjektörü yazılıyor. Ayrıca sarımsak proteini diyetinden çıkartılarak izleme alınıyor. Sarımsağa benzer protein yapısı nedeniyle soğan, kuşkonmaz ve pırasa gibi zambakgiller ailesindeki diğer sebzeleri de dikkatli tüketmesi gerekiyor.” yorumunu yaptı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Sarımsak kokusu nasıl giderilir?

Sarımsak çok miktarda sülfür bileşikleri içerir. Bu madde sindirildiğinde kana karışır. Kandan akciğerlere geçer ve nefes verirken ağızdan dışarı çıkar. Dişlerinizi istediğiniz kadar fırçalayın gitmez kokusu; çünkü kokunun kaynağı ağızdaki sarımsak kalıntısı değil, vücudun içerisinde gerçekleşen kimyasal işlemlerdir.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Nefesimizin sarımsak kokmaması için ne yapmalıyız?

Sarımsak tüketen pekçok kişi nefesinin sakız, aromatik şekerler, karanfil veya çiğ nane çiğneme yöntemleriyle temizlendiğine inanır. Ancak uzmanlar, bunların etkili olmadığını belirtiyorlar.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da iş arayan sarımsak toplamaya gelsin!

Batı Trakya’nın Evros iline bağlı Vissa köyündeki sarımsak üreticileri mahsullerini toplayacak işçi arıyor.
Devamını oku...