Sarımsağın sırrı kokusunda: İşte faydaları ve zararları - Azınlıkça
Yaşam

Sarımsağın sırrı kokusunda: İşte faydaları ve zararları

ABD’nin Alabama Üniversitesi’nde yapılan araştırma, sarımsağın sırrının ona kokusunu veren ‘allisin’ maddesinde yattığını ortaya çıkardı.

Buna göre Allisin maddesi, vücuda girdiğinde parçalanarak hidrojen sülfatyayıyor. Bu da nefesin ve derinin kokmasına neden oluyor.

Ancak kötü kokusuna rağmen bu madde damarların genişlemesini sağlayarak, yüksek tansiyonu da düşürüyor ve kan akışını hızlandırıyor. Organlara daha fazla oksijen taşıyarak kalp üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı oluyor, tansiyonu düşürüyor.

Damarların tıkanmasını da engelliyor. Uzmanlar, bununla birlikte, aşırı tüketildiğinde kanı incelttiği için sarımsak ve sarımsaklı besin takviyelerinin ölçülü olarak tüketilmesini tavsiye ediyor.

Çiğ Tüketilen Sarımsağın Zararları

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Yılmaz, sarımsağın, çiğ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle bağırsak hastalıkları, parazitlere karşı, solunum hastalıklarında, deri hastalıkları, yaraların iyileştirilmesinde ve yaşlılığa karşı sarımsak kullanılmaktadır. İkinci Dünya Savaşında açık yaraların üzerine direkt olarak sürülerek, enfeksiyonun yayılması engellenirdi.

Sarımsağın faydaları arasında, kalp damar hastalıkları, kanseri engelleme, immün bağışıklık sistemin uyarılması, detoksifikasyon yapması, radyasyona, strese karşı koruması,fiziksel gücün artırılması ve antiaging etkileri çalışmalarda gösterilmiştir.
      
SARIMSAĞI ÇİĞ YEMEYİN, ZARAR GÖRÜRSÜNÜZ

Çiğ sarımsağın tahriş edici, asidik ve okside edici bileşikleri ayrıştırma ile yok edilebilmektedir. Bazı kültürlerde bu ayrıştırma için sarımsak ıslatılmakta veya alkol, süt ile ayrıştırılmaktadır. Sarımsağın birçok istenmeyen yan etkisi, fazla miktardaki yağda erir organosülfur içeriğinden kaynaklanmaktadır.

YILLANMIŞ SARIMSAK
      
Çiğ tüketilen sarımsaktaki ‘Allicin’ denen madde, kolesterol düşürme etkisi yanında, karaciğer, mide, bağırsak sistemini tahriş edip, erkeklerde sperm hareketlerini yavaşlatmaktadır. Oysa dövülmüş sarımsak suda en az 10 ay kadar bekletildiğinde mucize bileşiği ”S-Alilsistein (SAC)”açığa çıkmaktadır. Bu mucize madde karaciğeri koruyucu, savunma sistemini güçlendirici, kanseri önleyici ve tüm kemoterapatik ilaçların istenmeyen yan etkilerini azaltıcı etkiye sahiptir. 

Yağda eriyen sarımsak içeriği (Allicin) lipit düşürücü etkisinin yanı sıra aynı zamanda karaciğer hücrelerine karşı toksik etki yapabilmekte ve laktat dehidrogenaz enzimini artırabilmektedir. Halbuki suda erir sarımsak içeriği (S-Alilsistein) sitotoksik olmadan tüm faydalı etkileri sağlamaktadır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et