Bahar alerjisi mevsimi geldi: Bahar alerjisi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer? - Azınlıkça
Yaşam

Bahar alerjisi mevsimi geldi: Bahar alerjisi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer?

Bahar alerjisi, polen, çiçekler, ağaçlar ve otlar gibi bitkilerin üreme döneminde havada yayılan polenlere karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesiyle ortaya çıkan bir alerjik reaksiyondur.

Bu alerji, bahar aylarında daha yaygın olmasından dolayı “bahar alerjisi” olarak da adlandırılmaktadır.

Belirtileri arasında burun akıntısı, kaşıntılı veya tıkalı burun, hapşırma, gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yer alır. Bazı insanlar da baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik ve uyku bozuklukları gibi semptomlar yaşayabilirler.

Bahar alerjisi tedavisi, semptomları hafifletmeye yardımcı olacak yöntemler arasında antihistaminikler, burun spreyleri, göz damlaları, inhalerler ve immünoterapi gibi ilaçları içerebilir.

Bununla birlikte, bazı doğal yöntemler de semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Örneğin, alerjenlerle temasın azaltılması, evin sık sık havalandırılması, filtreli hava temizleyicilerinin kullanılması, nemlendiricilerin kullanılması ve doğal çaylar veya bitkisel takviyeler gibi alternatif tedaviler denenebilir.

Bahar alerjileri için faydalı olabilen birtakım doğal yöntemler bulunmaktadır:

Solunum ve sindirim sistemleri susuz kaldığında, bağışıklık sistemi burun tıkanıklığına, burun akıntısına, hapşırmaya veya öksürüğe neden olan bir geri tepme etkisine neden olur. Bu durumda uyandıktan sonra ılık su içmek ve gün boyu yeterli su tüketmek önem taşır.

Sinüslerin tıkanması durumunda veya damakta kaşınma şikayetlerinde doktorunuzun tavsiye edeceği tuzlu burun spreylerini kullanmak veya tuzlu su gargara yapmak nazal pasajların nemli kalmasını ve çevresel alerjenlerin solunum yollarında sıkışmasını önleyecektir.

C vitamini kaynaklarının bolca tüketilmesi ve taze meyve, sebze ve yeşilliklerin iyice yıkanarak tüketilmesi de bu sürecin atlatılmasında önemli bir rol oynar.

Bahar alerjilerinden kaçınmak mümkün olmasa da, semptomları azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Alerjinizin şiddetli olduğu durumlarda, bir doktora danışmak ve önerilen tedavi planını uygulamak en doğru yol olacaktır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Bahar geldi, göz alerjileri tırmanışa geçti

Mevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarına bağlı olarak gözlerde kuruluk ve alerji şikayetleri artmaya başladı.
Devamını oku...
Yaşam

Bahar alerjisi hangi aylarda olur? Nasıl korunabiliriz?

Gözlerde sulanma, kızarıklık, burun akıntısı, sık hapşırma gibi belirtileri olan bahar alerjisi hakkında merak edilenler haberimizde…
Devamını oku...