Tavuk etini yıkayanlar büyük tehlikeyle karşı karşıya - Azınlıkça
Yaşam

Tavuk etini yıkayanlar büyük tehlikeyle karşı karşıya

Çiğ tavuk eti mutfaklarımıza gelene kadar yaptığı yolculuk boyunca birçok şeye maruz kalıyor.

Dolayısıyla pişirmeden evvel bu eti yıkamanın mantıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Ama böyle düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.

ABD Tarım Bakanlığı ve Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nin yeni raporu, şimdi araştırmacıların bir süredir bildikleri şeyi; yani çiğ tavuk etini yıkamanın gıda zehirlenmesi riskini artırdığı bilgisini destekliyor.

Çiğ tavuk eti genellikle Salmonella, Kampilobakter ve Clostridium perfringens gibi tehlikeli bakterileri içeriyor. Ve bu gibi bakterilerin neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklar, her yıl her altı Amerikalıdan birinin başına geliyor.

Ancak çiğ tavuktaki bu patojenleri yok eden eti yıkamak değil, uygulanan pişirme işlemi. Tavuğu yıkamak sadece bu tehlikeli mikroorganizmaların etrafa yayılmasına neden oluyor. Yapılan çalışma, tüketiciler kümes hayvanlarına ait etleri yıkadıktan sonra etrafı etkili bir şekilde temizlediklerini düşünseler bile, bakterilerin kolaylıkla mutfaktaki diğer yüzeylere ve gıdalara yayılabildiğini gösteriyor.

Araştırmacılar 300 katılımcıyla yaptıkları çalışmada, onlardan tavuk budu ve salatadan oluşan bir yemek hazırlamalarını istediler ve katılımcıları iki gruba ayırdılar. Gruplardan birine tavuğu nasıl güvenli bir şekilde hazırlayacakları konusunda talimatlar içeren bir e-posta gönderildi. Bu talimatlar arasında tavuğu yıkamamak, çiğ eti diğer gıdalar için kullanılandan farklı bir kesme tahtasında hazırlamak ve etkili el yıkama teknikleri de vardı.

Ancak diğer gruptakiler bu bilgiler sağlanmadan üniversitenin test mutfaklarında işe koyulmaya gönderildiler. Araştırmacılar katılımcıların bilgisi olmadan, tavuk butlarına E. coli bakterisinin zararsız ama izi sürülebilir bir türünü bulaştırdılar.

Çalışmada e-posta ile gönderilen güvenlik talimatlarında değinilen tavuğu yıkamama maddesinin etkili olduğu ve bu e-postayı alan katılımcıların yüzde 93’ünün tavuklarını yıkamadığı görüldü. Ancak kontrol grubu katılımcılarının yüzde 61’i tavuklarını yıkadı ve lavabolarını temizlediklerini düşünmelerine rağmen, lavabolarının görüntüsü bakteri varlığını gözler önüne serdi. Tavukları yıkayanların yüzde 26’sının yaptığı salatada E. coli bulundu.

Etle Temastan Sonra Elleri Yıkamak Çok Önemli

Ancak araştırmacılar, insanlar tavukları yıkamadıklarında bile bakterilerin etrafa ne kadar çok yayıldığını gördüklerinde şaşkınlık yaşadılar. Tavuk etini yıkamayan insanların yüzde 20’sinin salatasında yine de E. coli bakterisi olduğu görüldü.

Araştırmacılar bu durumun nedeninin, katılımcıların ellerini, yüzeyleri ve kullandıkları mutfak aletlerini doğru bir şekilde temizlememiş olması olabileceğinden şüpheleniyorlar ve insanların et yemeklerini güvenli bir şekilde hazırlamaları için şu tavsiyelerde bulunuyorlar:

  • Et hazırlama sürecini en sona; meyve ve sebze gibi diğer gıdalarla yapılan işlemlerin sonrasına bırakmak.
  • Sadece çiğ etler için ayrılmış olan özel bir kesme tahtası kullanmak.
  • Çiğ eti yıkamamak.
  • Çiğ etle temas ettikten sonra, başka herhangi bir şeye dokunmadan evvel elleri en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamak.
  • Tavuğu yemeden önce etin en az 73 derece ısıya ulaştığından emin olmak için bir gıda termometresi kullanmak.

Araştırmacılar çiğ eti ve kümes hayvanı etlerini yıkamanın bakterilerin mutfağa yayılmasına sebep olarak riskleri artırdığını ancak çiğ etlere dokunduktan hemen sonra elleri 20 saniye boyunca yıkamamanın da bir o kadar tehlikeli olduğunu belirtiyorlar.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da salmonella vakalarında patlama yaşanıyor

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Örgütü (EODY), Ocak-Ağustos ayları arasında ülkede 488 kişide salmonella bakterisi tespit edildiğini duyurdu. Bu, 2015-2019 beş yıllık dönem ortalamasının yüzde 43 üzerindeki bir artışa işaret ediyor.
Devamını oku...
Yaşam

Tavuklara Mozart dinletti: Yumurta sayısının yüzde 20 arttığını iddia etti

‘Doğal yumurta’ hedefiyle tavuk çiftliği kuran ve okuduğu bir haberden sonra verimi artırmak amacıyla hayvanlarına her gün besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın eserlerini dinleten girişimci, yumurta sayısının arttığını öne sürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Laboratuvarda üretilen tavuk etinin market ve lokantalarda satışına izin 'kapıda'

Yemek teknolojisi şirketi Upside Foods, gerçek hayvan hücresi kullanarak laboratuvarda ürettiği tavuk etini yakında ABD pazarına sunacak. ABD Gıda ve İlaç Dairesinden onay alan yapay tavuk etinin satışı için çok az adım kaldı.
Devamını oku...